Morgon i lunden

Nu är det varma dagar här i Grekland. Då är det bra att stiga upp tidigt och göra det som behöver göras utomhus innan värmen slår till.
Tidigare i veckan har jag klippt all markvegetation i lunden. Troligen så är det sista klippningen för i år. Stark sol och brist på vatten gör nog så att inte mycket orkar växa på sig.
Men en enda växt sparade jag för att den var för fin för att kapas. Ett ståtligare kungsljus är nog svårt att hitta.

Idag började jag att måla ett gäng olivflugefällor vackert gula. Jag vet inte hur många fällor jag har tillverkat men det är många. Jag tror inte det blir en fälla i varje träd nu till att börja med. Men jag kan komplettera när jag har tömt några fler petflaskor.
På måndag ska vi köpa ingredienser att fylla fällorna med. Vi börjar att hänga upp några få tills jag ser att olivflugorna är aktiva.

Sen var det dags att kontrollera fruktträden. Några hade inte täckning runt rötterna så jag fyllde på med torrt klipp från olivträden. Det kommer ge lite näring och hindra en del avdunstning.

Grönsakslandet ska också ha en besiktning. Melonerna växer på sig i raketfart. Och tomaterna är snart dags att skörda. Tomatodlingen skiljer sig mycket från den i Sverige. Har fungerar det bäst om tomaterna växer tätt. Så vi har planterat massor av olika tomater i en burställning. Tjuvning av tomaterna sker väldigt sparsamt för att få ett tätt skuggande grenverk som skyddar tomaterna från stark sol.
Vi har ett område till med tomater. Dessa är självsådder som sparats under ett olivträd. De får klättra upp i trädet och umgås med oliverna. Även gurkplantor står under olivträd som får utgöra klätterställning.

Jordgubbar har vi skördat sedan slutet av januari. De bara ger och ger om de får mycket vatten. Aubergine plantorna är inne på sitt andra år. De ser lite skamfilade ut men de har börjat ge bra med skörd.

Den stora vanligaste sortens potatis som odlas här har vi redan skördat. Men två sorter blev sent planterade. Dessa odlar vi främst för att få ett eget utsäde till kommande år. Den ena är en liten långsmal lila potatis som jag köpt är i livsmedelsbutiken. Den är nog inte så lätt att få tag på. Och efter som jag tyckte den var god så vill jag den till kommande middagar.
När jag var i Sverige sist köpte jag en påse Pink fir apple. Ovan jord ser odlingen av dessa väldigt lyckat ut.
Mindre lycka har vi med en av sju paprikaplantor. Det händer allt som oftast att plantor inte tar sig eller rasar ihop. Men det är inte så konstigt. I vår steniga jord trivs en massa olika djur. Mårdar, möss, tusenfotingar, ödlor och ormar kan alla göra åverkan på en rot.

Christina ägnar de lite svala morgontimmarna åt att ta bort vattenskott från olivträden. Det är inte det roligaste jobbet. Men med en ljudbok i örat så bli de flesta jobb uthärdliga.

Ett bollhav vid entrén

Igår ägnade vi morgontimmarna åt plantering. Målet är att skapa en ny yta med ett bulligt landskap av torktåliga buskar. Vår nedre plantering är på väg att växa ihop och behöver inte lika mycket omvårdnad längre.
Förebild till denna typ av plantering har vi hittat på Pépinière Filippi. https://jardin-sec.com/

Vi började med att plocka fram ett stort antal plantor från vårt lager av frösådder och sticklingar. Det var många fler än som syns på bilden.

Ytan som planterades ligger precis vid entrén. Den är det första man ser när man passerat genom grinden. Då duger det inte att bara en tredjedel är planterad och resten bara är röd jord. Men det har vi ändrat på nu.

Växterna som planterades varierade i storlek. Några är väldigt små och ingen är särskilt stor. Alla har fått en liten grop att stå i som vattnades upp ordentligt innan rötterna fick komma ner i jorden. Totalt blev det 35 plantor som behövdes för att fylla utan.
Nu har de en lång och het sommar framför sig som kräver vår uppmärksamhet för att de ska klara sig till höstregnen kommer.
Dessa växter använde vi!
Craspedia globosa, Salvia multicaulis, S. interrupta, S. tingitana, Nepeta curviflora, Penstemon pseudospectabilis, Centaurea alba ssp deusta, Cistus x skanbergii, Cistus x argenteus ’Blushing Peggy Sammons’, Cistus x florentinus ’Béziers’, Cistus x pulverulentus gr. Delilei, Cistus x pauranthus ’Natacha’, Ceanothus ’Concha’, Lavandula dentata ’Ploughman’s Blue’, Lavandula x allardii ’African Pride’, Lavandula x intermedia ’Dutch’, Lavandula dentata ’Adrar M’Korn’, Lavandula x ginginsii ’Goodwin Creek Grey’, Lavandula x intermedia ’Nizza’, Rosmarinus officinalis ’Punta di Canelle’, Rosmarinus officinalis ’Minerve’, Rosmarinus officinalis ’Santa Barbara Blue’, Rosmarinus officinalis ’Tuscan Blue’, Artemisia arborescens ’Carcassonne’, Echium candicans.
Flera av växterna kommer från frö som i sin tur kommer från:
Eleftherios Dariotis aka Liberto Dario https://www.facebook.com/liberto.dario

Om det nu är någon planta som inte skulle klara sig så har Christina byggt upp ett reservlager. På plantbordet står 18 backar och minst lika många står på andra ställen. Så vi har nog så vi klarar oss ett tag.

Marknad i Areopoli

Igår var det lördag och marknad i Areopoli. Vi brukar åka dit. Men tyvärr så har vi varit förhindrade från det en längre tid. Reserestriktionerna har varit hårda och trots att vi har nära till Areopoli så har vi inte fått åka dit. Att passera gränsen mellan Messenia och Lakonia har varit strängeligen förbjudet. Men nu lättas på restriktion efter restriktion.
Marknaden är en guldgruva för frukt och grönt-älskare. Men det finns även annat som tvål, torkade örter och hudvårdsmedel gjort på olivolja. Fiskbilen var väldigt välfylld och populär igår. Mitt resesällskap var mest intresserade av livdjursförsäljarna. Så nu pågår det en intensiv diskussion om hönshusbygge här hemma.

Efter marknaden körde vi lite söderut för att njuta på en strand. Vi hamnade på Παραλία Γυάλια som ligger alldeles utanför den populära orten Yerolimenas. Stranden är liten och ligger mycket skyddad från vind och vågor. Här finns både klappersten och fin sand. Vill man ha skugga så finns det träd som skuggar fram till efter lunch någon gång.
Badtemperaturen var inte jättebehaglig. Kanske 19 grader. Men det blev så varmt så jag behövde tre snabba dopp.

Lunchpaj åt vi på stranden. På bageriet ett stenkast från marknaden i Areopoli köper vi gärna pajer. De är de godaste vi hittat i hela Grekland.
Melonen orkade vi inte pressa i oss, så den fick följa med hem. Jag tror melondoften spred sig över hela byn när jag delade den när vi kom hem. Så goda meloner lyckades jag aldrig köpa i Sverige.

På hemvägen stannade vi vid torget i Areopoli och beställde freddo cappuccino. Det är en riktigt god kall kaffe.
Det orange kaféet är enkelt, men med bra kaffe med snabb service. Ljuset här är märkligt varmt när solstrålarna silas genom det orange skuggtaket och belyser de lika orange stolarna.

Släpp fångarna loss det är vår!

Äntligen lättas det lite på restriktionerna här i Grekland. Nu kan vi röra oss friare och hitta på mer. Livet kommer bli lite lättare och roligare.
Så igår gjorde vi en heldag med sköna aktiviteter. Vi började med att åka upp i bergen med en picknickkorg. Där satt vi och njöt av en enkel måltid i skuggan under ett valnötsträd.

Med mätta magar gick vi på upptäcktsfärd efter en bäckfåra. Här hittade vi stora bestånd av mynta. Men den var inte av en kvalité som man vill använda i drinkar och matlagning.
 I vattnet simmade tusentals grodyngel och på botten pilade sötvattenskrabbor fram och tillbaka. Djur och helst småkryp och reptiler är något som roar vår gäst mycket. Så här blev vi kvar en bra stund.

På kvällen gick vi ut och åt i vår by. Det var andra dagen tavernorna har öppet för sittande gäster. Det värmde rejält i hjärtat att se att byn har fått liv igen. I över 6 månader har alla restauranger, kaféer och barer varit stängda.

Men inomhus på tavernorna får det inte serveras någon mat. Hit in får man bara gå för att besöka toaletten. Men då ska munskyddet vara på.

Det fina med att sitta och äta på en taverna är den trevliga stämningen med alla glada och vänliga människor. Men egentligen är det roligare att laga sin egen mat. Eftersom jag inte fick laga någon middag igår så började jag morgonen i köket.
Redan igår satte jag en surdegsgrund. Idag knådade jag ihop en deg som förhoppningsvis ska förse oss med bröd en vecka. Det blev bara vetemjöl så resultatet blev lite blekt.
Eftersom jäsningen brukar ta tre-fyra timmar så hann jag med att baka lite knäckebröd under tiden.

Jag hann även göra en stor burk surkål. Risken är att den utvecklas lite för fort för bästa smaken. Nu är det rätt varmt inne och jag kör inte i gång AC:n bara för en burk surkål…

En lång fredag!

Nu är påsken i gång här i Grekland. Det är normalt en livlig tillställning. Men vi har många restriktioner att följa så det kommer att bli mycket lugnare än normalt. Det kommer nog att brytas rejält mot restriktionerna. Folk är väldigt trötta på undantagsläget som varit över ett år. Tyvärr kommer vi antagligen få se en topp med covid-smittade efter påsk. Sjukvården har rätt dåliga resurser för att ta hand om de allra sjukaste.
I vår by så har det ställts ut några bord utanför tavernorna. Jag tror det bryter mot de tillfälliga lagarna. Men jag har en viss förståelse för att näringsidkarna vill komma igång med sin verksamhet.

Själv började jag dagen med att måla massor av petflaskor gula. Nu är dessa petflaskor olivflugs-fällor. Det går åt två flaskor till varje fälla. Det är bäst om det sitter en i varje träd. Jag tror jag målade 29 idag. Så jag behöver tillverka 60 till.

Efter målningen tittade jag över min utomhusbelysning och funderade på om jag inte ska sätta upp två lampor till.

Sen var det dags att kolla över en automatbevattning-slinga. Nu har jag fyra slingor som styrs av timerstyrda ventiler. Sen har jag två slingor som sköts manuellt.
Att jag har så många slingor beror på att min tank för inkommande vatten är liten och jag vill inte tömma den. Nu kan jag sprida ut bevattningen över längre tid.

Efter frukost tog jag en runda på cykeln för att hålla kroppen i gång. Denna underbara vallmoblomning kunde jag inte cykla förbi. Så jag stannade och knäppte några bilder.

Borta på Pantazi beach var redan några familjer i gång med badlivet. I eftermiddag kommer där antagligen vara betydligt fler.
Själv har jag just kommit tillbaka från vår något hemliga vik. Där blev en stunds middagsvila och tre snabba dopp