Länge sedan sist!

Nu har jag slarvat med bloggen länge och inga uppdateringar ha blivit gjorda. Det har inte hänt så många saker som jag känt att jag måste skriva om.  Men eftersom jag är svensk så måste vi prata väder.
Ur Christinas och min synvinkel har det varit en perfekt vår. Det har varit många regnskurar och mycket moln. Varken vi eller trädgården har lidit av torka och värme.
Först nu verkar badsäsongen ha startat. Men det blir nog inte så mycket med den närmaste veckan kan jag konstatera efter att ha sett på väderprognosen.

Allt är inte bara frid och fröjd. En dag när jag vaknade och kom till hönsgården såg jag med förfäran att en massaker skett. Inte ett djur gick att rädda.

Jag tror kanske räven tagit hjälp av några tunnor som stod utanför staketet. Men dom är nu flyttade. Förlängningar till stängselstolparna är inköpta så staketet kommer bli 80 cm högre.
Sen är det ju bra om jag inte glömmer stänga luckan till hönshuset på natten.

Vi är trots allt inte helt utan höns nu. Vi har två gulliga kycklingar som växer på sig snabbt. 11 befruktade ägg ligger i kläckaren och ska förhoppningsvis ge friska kycklingar om en dryg vecka.

Trädgården har stortrivts nu och levererar massor och ser ut att fortsätta så ett bra tag.
Jordgubbar kan jag äta till frukost varje dag. De kan ge skörd under mycket lång tid, men kräver väldigt mycket vatten. Så när jag tröttnat på jordgubbar får nog de flesta plantorna gå hädan. Jag sparar några på ett skuggat ställe och sätter nya sticklingar till hösten. De kommer växa på sig till våren och ge massor med nya gubbar.
Våra vinrankor har för första gången gott om klasar. Så vi hoppas på en stor skörd av vin.

Granatäpplena blommar och ser ut att än så länge bilda kart och behålla dem. Det är annars vanligt att de blommar rikligt, men ger dåligt med frukt. Christina läste någonstans att man ska spreja blommorna med vatten tidig morgon eller sen kväll.  Vi får se om det leder till något gott.
Vår tidigaste tomat har sitt ursprung på vår ”gömda” strand. Där växte en tomatplanta i strandkanten förra året som Christina tog frö från. Nu kallar vi tomaten ”Hidden Beach”


Det har blivit en del vandringar. Trots mina onda höfter så går det bara bättre och bättre att ta långa vandringar. Det är uppförsbackarna som gör som mest ont, men med några värktabletter och ihärdighet så går det trots smärta.
Problemet med att ha ont och bli orörligare är att jag gått upp i vikt. Då belastar man kroppen ännu mer och får ännu ondare.

Ibland är det bara Cristina och jag på vandringarna men ofta är våra väldigt goda vänner Kristina och Åke med och sliter i upp- och nerförsluten.
Det är gott att ha vänner som man kan hitta på mycket roligt med.


Jag har också investerat i en ny cykel. Priserna här i Grekland är rätt bra jämfört med Nordeuropa tror jag. Så det kan vara en tröst när jag köpt något som jag inte har jättestort behov av.
När det kommer ett paket från Tyskland ska min vän Åke och jag elektrifiera cykeln. Då får jag en kraftfull och billig el-cykel.  

En gräsänklings vedermödor

Nu är jag gräsänkling och måste sköt allt själv. Just det där med gräs är en omfattande syssla jag måste ta tag i. Markvegetationen i lunden når mig till näsan på många ställen. Alla sorters sädesslag har gynnats i år. Det var väldigt lite regn i vinter, men nu under mars och april har det kommit en hel del och det har betytt att tillväxten har varit extra kraftig nu under våren. Idag lyckades jag klippa en stor yta innan frukost. Kanske kan jag ta en yta i morgon också. Men det beror på gästerna som kommer i kväll. Jag vill att våra gäster ska kunna njuta av lugnet här och inte bli störda av högljudda maskiner. Våra gäster brukar vara ute och kolla runt i omgivningarna under dagtid och då kan jag klippa även om det kan vara lite för varmt för en sådan syssla.

Att vara ensam och sköta bytena i gästvåningen ger mig dubbelt så mycket jobb. Tvättning och bäddning är normalt Christinas uppgift men nu måste jag även sköta den biten.
Jag såg en automatisk fönsterputsare men jag tror inte en sådan kan effektivisera städningen av gästvåningen. Men det är en smart grej som har sin funktion på rätt plats.


Jag har även fått vara barnmorska åt våra ägg. Det blev en rätt misslyckad kläckning. Av 14 ägg så kläcktes tre varav en var missbildad och dog. Två foster hade dött i äggen. Och resten hade inte utvecklat några foster. Men jag får försöka se fördelarna med att jag inte behöver bygga ett nytt hönshus.

Förra veckan hade vi våra forna grannar här. Då firade vi Susanna:s 60 årsdag. Det var ett väldigt kärt besök.
Christina åkte till Sverige samtidigt som Susanna:s familj. Jag åkte samtidigt hem till Grekland som våra forna grannar åkte hem till Christina och mig.
Det känns riktigt skönt att kunna bjuda Susanna med familj på boende här i vår gästvåning. Vi har så ofta utnyttjat deras gästfrihet i Varberg. Nu har Christina en sängplats några nätter granne med vårt hus vi bodde i i Varberg.  

Jag var också på besök i Sverige och träffade barn och barnbarn. Mina barnbarn är tre underbara flickor med helt olika karaktär. Jag fick tid att leka med dem ordentligt, det var så roligt. Ett fjärde barnbarn har tillkommit. Vide som jag inte träffat förut. Han var en riktigt cool grabb så länge jag inte spelade trumpet med vattenkannan.

Några dagar i Göteborg måste ingå i ett Sverigebesök. Då bor jag hos yngste sonen vid Kvilletorget. Vi har alltid så trevligt ihop och gillar att göra samma grejer.
Ett besök på Botaniska Trädgården är alltid ett måste när jag besöker Göteborg. Där händer så mycket spännande nu med nya planteringar och nya växthus. I växthusen är det mest nedmontering nu. Det är tveksamt om det står ett nytt växthus när jag kommer nästa gång. Men någon gång i den närmaste framtiden så händer det nog.

Jag har även syskon i Sverige och det är obligatoriskt att träffa dem. Jag lånade en sängplats av min syster Ann och hennes man Key. Där ägnar vi kvällarna åt att spela kort. Denna gång introducerade ett brädspel som heter hnefatafl. Det är ett mycket gammalt spel som finns i några olika varianter. Ingen vet nog exakt hur spelreglerna såg ut i historisk tid. Men nu finns det massor av olika regler. Och den variant jag provat är riktigt rolig.
Nu håller jag på att tillverka ett eget spel. Spelbrädet är strax färdigbroderat och det är dags att svarva spelpjäser.

Jag måste bara få klaga lite på kommunikationerna i Sverige. Som tur var bokade jag ett hotell i Malmö när jag kom. Då slapp jag komma hem till min syster mitt i natten. Dagen efter så tog jag tåget till Varberg trodde jag.  I Helsingborg blev jag hänvisad till en ersättningsbuss som tog mig in till varje station efter spåret till Varberg. Det tog en evig tid.
När jag skulle tillbaka till Köpenhamn så valde jag ett tidigt tåg för att kunna dra runt en tre fyra timmar och göra Malmö innan jag åkte vidare.  Naturligtvis var det ersättningsbuss mellan Göteborg och Mölndal. Ingen stans stod det var ersättningsbussarna gick ifrån så jag var tvången att gå till informationen och fråga. Väl vid busstationen så fanns det två elektroniska skyltar som hänvisade till ersättningsbussarna som skulle gå på avsatt tid. En buss kom bara 20 minuter för sent. Den blev omedelbart full. Jag väntade mig att en buss till skulle komma samtidigt. Men det gjorde det inte. Vi fick vänta närmare en och en halv timme på att nästa ersättningsbuss kom. På så vis missade jag två tågavgångar till Malmö. Hede jag vetat att det skulle bli så här så kunde jag satt mig på en spårvagn och varit i Mölndal på en kvart.
Nu blev det bara ett snabbt stopp i Malmö för en sen lunch. Men hem kom jag till slut på avsatt tid.

Fryle House genom AI-ögon!

Numera behöver man inte skriva själv. Den artificiella intelligensen löser det åt oss på några sekunder. Vi kan roa oss med annat än sitta och trycka ner tangenter.
Nu har jag testat att ta hjälp av AI för att skriva en precentration av Frylehouse.

(AI-text. Huset är över 100 år gammalt och har återställts till sitt ursprungliga)
Vårt hus är långt ifrån 100 år. Men det finns en del gamla hus i området som borde renoveras upp. Det hände tyvärr inte för ofta. Hade jag obegränsat med pengar på kontot så hade jag köpt denna ruin och byggt upp igen med bekväma faciliteter. Men så mycket pengar har vi inte så vi nöjer oss med vad redan vi har.

( AI-text. Detta charmiga hus har nyligen genomgått renoveringar för att erbjuda moderna bekvämligheter samtidigt som den har behållit sin traditionella charm.)
Vi flyttade in i ett helt nybyggt hus i januari 2019 så renoveringsbehovet har varit minimalt.

(AI-text. Fryle House har nyligen renoverats för att erbjuda moderna bekvämligheter)
Nu upprepas det att huset nyligen renoverats. Jag lagade toalettlocket igår. Kan det vara det AI tänker på?

(AI-text. Huset ligger i en pittoresk by)
Jag skulle utrycka det som att huset ligger i utkanten av byn. Men byn är liten och vi har bara 700 meter till hamnen som är centrum.

(AI-text. Trots sina moderna bekvämligheter har Fryle House lyckats behålla sin traditionella charm. Huset är inrett med traditionella grekiska möbler.)
Vi har 12 grekiska stolar och det är alla grekiska möbler vi har. Annars kommer det mesta från norden som IKEA, Jysk och Harald Nyborg.

(AI-text. Husets interiör är inredd med traditionella grekiska möbler, inklusive handgjorda trämöbler och lokala textilier.)
Visst finns det några snabbt hopsnickrade utemöbler som jag gjort av billigt virke. Men de grekiska textilierna har jag inget minne av.

(AI-text. Husets ägare har också lagt till flera genomtänkta detaljer för att få besökarna att känna sig som hemma, inklusive en välkomstkorg med lokala råvaror och en guidebok till regionens attraktioner.)
Guidebok och utskrifter om området finns det. Men den där korgen med lokala råvaror kan de vara lite si å så med. Det finns alltid av vår olivolja i gästvåningen. Ibland kan vi bjuda på ägg, frukt och grönsaker om det finns ett överskott.

Jag får nog skriva mina blogginlägg själv en tid framåt. Jag litar inte riktigt på AI än. Men jag är övertygad om att tekniken snabbt kommer att bli mycket bättre.

En vecka med floran i fokus

Nu har vi haft en intensiv vecka med många gäster som vi lotsat runt i intressanta växtlokaler på Manihalvön. De som tittat på alla sköna växter är medlemmar i Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Christina och jag har lagt ner mycket tid på att planera och boka med mer. Jag tycker att det har fungerat riktigt bra. Det är inte bara Christinas och min förtjänst utan de 26 resenärerna som hade tagit sig hit från kalla Norden var fantastiska och vi hade så trevligt ihop. Det enda som fungerade lite illa var ett hotell som inte hade någon som helst koll på bokningen. Och de vägrade ta betalning med kort. Men vi kunde sätta in pengarna på ett tyskt konto sa de. Det blev många botanikstopp på de mest skiftande platser för att ringa in så många olika miljöer och olika växter som möjligt.  

Det var meningen att vi skulle starta resan från Kalamata tidig eftermiddag och köra den vackra vägen över bergspasset till Mystras. Men flygtiderna ändrades och vägen över passet var stängd på grund av ras. Det blev att ta sig en lång men snabbare omväg till första hotellet för att äta en sen middag innan det var dags att krypa ner mellan lakanen.

Vi startade vår första botanikdag med två vandringar i raviner nära Mystras. Dagen efter blev det en vandring inne på Archaeological site of Mystra. Det är en väldigt häftig by med många kloster och kyrkor. Och naturligtvis en väldigt trevlig flora.
Sen gick resan vidare nedåt, ända ner till sydspetsen för att vända och göra det sista dagarna i närheten av vår hemby.

Resenärerna fick se alla de växter vi planerat att de skulle få se och många andra.

Själv hade jag varken ro eller tid att undersöka floran så noga. Jag körde min egen bli och servade resenärerna så gott det gick. Det var ett bra beslut att ha en följebil. Det underlättade mycket när jag skulle hämta vilsekomna resenärer. Det hände bara en gång och de hade hittat rätt själva men det hade kanske blivit jobbigt och sent.
Sen skulle lunchpaket hämtas och dricka köpas med mer.  Det sparade tid att inte bussen inte behövde köra runt och fixa detta.
Busschauffören kunde koncentrera sig på botanikstopp, hotell och tavernor. Och det gjorde chauffören med absolut högsta betyg. Bättre busschaufför har vi aldrig anlitat tidigare.

Nu har resenärerna återvänt till Norden och Christina och jag får nog börja tänka på att banta. För ätit har vi sannerligen gjort av enorma portioner på de grekiska tavernorna.

Ett Stort tack till alla deltagare på resan som gjorde veckan till en vecka att minnas med glädje.

Badet får vänta

Visserligen går det bada redan nu utan att frysa häcken av sig. Men vi har haft så mycket annat att göra och solen har inte varit så intensiv, så det har funnits roligare sysselsättningar.
Vi har varit ute ett par vändor med våra gäster och tittat på floran.

Nu finns det mycket att se. Vissa blommor ger en massverkan som kan skådas på avstånd. Vill man njuta av orkidéerna som på bilden, då måste man krypa nära.

Vi har en del konkurrenter om blomsterängarna. Kor, getter och får strövar ofta fritt där. Det är en syn som jag blir glad av. Det är så vår mat ska leva sina liv.

Hemma händer det också saker. Vi har slaktat en ungtupp. Vi trodde vi hade två som behövde slaktas men en är nog en höna så hon får leva så länge.
Tyvärr visade sig att slakten var ett misstag. Vi samlade ägg och la i kläckaren och efter 8 dagar lyste vi dom för att se om det var något liv i dem. Inte ett enda ägg var befruktat. Så jag undrar vad gammel-tuppen har för intressen. Inte är det hönor i alla fall. Så nu sörjer vi den slaktade ungtuppen.

Lite arbete i lunden har också blivit gjort. Mestadels i grönsakslandet och rabatterna. Men jag tycker det är mycket roligare att elda ris. Kanske bor det en lite pyroman i mig. Snart inträder eldningsförbudet in så det är dags att låsa in tändstickorna.

Filippa och jag har roat oss med fiske. Filippa har fått upp fisk stor nog att äta. Men min fångst blev inte större än en tumme.

Nu var det meningen att jag skulle ut och byta en lamparmatur men det regnar så det är inget lämpligt jobb. Så jag åker nog till Kardamýli och ser om jag kan hitta några floror till gästerna som kommer på lördag.