Nu är vår olivskörd avklarad. Här ska vår första skäck
packas med oliver som vi skördat alldeles själva. Det blev två dagars tungt
jobb med manuell skörd utan hjälp av någon maskinell utrustning.
Förra året skördade en albansk familj åt oss. De var otroligt effektiva, men så
hade de också bättre utrustning.
Vi fick ihop 8 säckar oliver som vi körde till pressen igår. Det är väldigt få säckar på vår olivlund med 90 träd. Förra året skördades 25 säckar den 9 november. Det är betydligt fler än vad vi fick ihop i år. Men det finns en förklaring.
Vi har kraftiga angrepp på våra oliver. Det är den lilla
olivflugan som lagt sina larver i de flesta oliverna. Efter som vi skördat
senare än förra året så an skadorna blivit större efter som larverna utvecklas
när oliverna börjar mogna.
Så vi har bara skördat en liten del av våra oliver i år. Men nästa år ska vi
vara minutiösa med besprutning. Det finns effektiv ekologiska bekämpningsmedel.
55 liter olivolja fick vi med oss hem idag och det anser vi
vara en bra skörd efter omständigheterna.
Förra året fick vi hem 100 liter olja. Och skördearbetarna tog 100 liter. Men
nästa år kommer vi få mycket mer olja inbillar vi oss.
Självklart provade vi oljan direkt när vi kom hem. Det är svårt att göra ett utlåtande när man inte är expert. Men vi tror att oljan var godare förra året. Och det är nog så för vi skördade tidigare då och så hade vi inte så stort angrepp av olivflugan. Dessa angrep ger en högre syra halt i oljan.
När vi skördar så rakar vi av oliver direkt från trädet. Ibland är det lättare att kapa av en gren innan man rakar av oliverna. Det har lett till att jag har sex högar med grenar som ska flisas. När det är gjort ska träden slutbeskäras. Det ger mig flisningsjobb under hela vintern. Med det blir också ved som kan värma oss nästa vinter.