En natur och kulturguide i farten

Igår guidade Christa och jag våra svenska gäster Ing-Britt och Ingvar i omgivningarna lite högre upp i bergen.
Det är riktigt roligt att kunna visa allt fint som finns i närheten där vi bor. Och extra roligt blir det att guida så öppna och nyfikna gäster som Ing-Britt och Ingvar.
Första stoppet blev i byn Kastania på västra sidan av Taygetos. Det finns väldigt många byar som heter Kastania men bara en i vår kommun tror jag.
I byn finns mycket gammal arkitektur och flera fina kyrkor och kapell. Kyrkan Αγιος Πετρος står alltid öppen och har mycket vacker utsmyckning på insidan.

Vi körde vidare och gjorde ett par snabbstopp för att skåda och fotografera. Den gamla ruinen Πύργος Κιτρινιάρη som är en fantastisk syn. Men den får ni inte se i detta inlägg. Det blev också ett stopp vid klostret och kyrkan Moni Agiou Samouil, Μονή Αγίου Σαμουήλ. Vi hade turen att dörren till den gamla kyrkan var upplåst så vi fick se insidan.
Till slut hamnade vi på vår favoritplats Moni Vaidenitsa, Μονή Βαϊδενίτσας som jag nämnt i många tidigare inlägg.
Här intog vi vår picknicklunch innan vi botaniserade i omgivningarna.

I omgivningarna blommade en hel del varav några endemiska arter. Även bäcken intresserade Ingvar väldigt mycket. Han är djupt engagerad i att bevara skvaltkvarnarna i Kvarnadalen i Sällstorp.
https://www.hembygd.se/veddigeassallstorp/kvarnadalen-i-sallstorp-

På hemvägen stannade vi till i en olivlund där det växer massor med orkidéer.

Lyckan var att hitta denna vackra form av Serapias lingua.

2 reaktioner på ”En natur och kulturguide i farten”

  1. Kan inte du berätta om hur ni/man sköter höns? Och vad man ska vara uppmärksam på när man köper höns i Grekland?

    1. Vi får se om vi kan få till något inlägg om hönsskötsel. Det är nog inte så stor skillnad mot att sköta höns i Sverige. Förutom att de behöver skydd mot sol och hetta i stället för kyla! De måste alltid ha en skuggig del av hönsgården att dra sig tillbaka till – och gärna en lergrop där de kan svalka sig. Hönshuset behöver inte vara så stort eller varmt som i Sverige. De är princip bara inomhus när de sover!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.