Inte en lugn stund i lunden

Efter att ha varit 2 månader i Sverige för medicinsk behandling så är det en väldigt stor kontrast att vara tillbaka i Grekland och olivlunden. I Sverige var det grått,  kallt och väldigt lite aktivitet.
Nu är det desto mer att ta itu med. Mycket jobb att uträtta. Det som tar mest tid är att beskära olivträden och flisa grenarna. Christina är förstebeskärare och jag är förste flisare. Trots at vi äger den effektivaste elektriska kompostkvarnen så tar det tid. Vi hade ju kunnat köpa en större bensindriven. Men då hade jag knappast kunnat lyssna på ljudbok under arbetet. Nu lyssnar jag på ”Boktjuven” och den är så underbart bra.
Förhoppningsvis är vi färdiga med beskärningen inom två-tre veckor. Då har det säkert dykt upp nya måsten.  


För att få lite omväxling så har jag också annan trädvård. Många av träden är misshandlade och spruckna ända uppifrån kronan och ner i roten. Olivträd är otroligt tåliga och överlever det mesta. Men det kan ju inte skada att hjälpa dem lite. Bästa hjälpen är att gå in med yxa eller motorsåg och ta bort all ved som är blöt och angripen. Det är inget svårt jobb men det har en jobbig bieffekt. Det finns massor med myror i den blöta veden och när jag stör dem så anfaller de. Så det är bara att fort som bara den slänga av sig kläderna efter slutfört uppdrag.

Det finns ju andra lundar än olivlundar. Och 100 meter från oss i en ravin finns en övergiven lund med fikon och citrus. Förra året blev där inga fikon alls. Kanske det blir bättre i år. Nu finns där lite citroner och apelsiner. Det är ju bra för oss som inte har fått i gång vår egen produktion motsvarande behovet. Citronerna är jättefina men apelsinerna är surare än citronerna. Så det blir till att palla enbart citroner.


Det finns roligare saker att göra i lunden än att flisa. Att mata hönsen är riktigt roligt. Fler och fler av hönorna vågar nu klättra upp på mig. I dag lade gammelhönan ett ägg efter ett långt vinteruppehåll. Inom en månad har nog också unghönorna börjat förse oss med ägg. Då får det bli kokt ägg till frukost och pannkaka till lunch.

Kycklingburen byggde jag om till en Dotty-koja idag. Det är väl inte bara hundar som ska ha kojor. Dotty har blivit serverad godsaker i sitt nya hus två gånger idag. Hon verkar inte ha något emot att vara där.

Vi gör lite annat än arbetar också. Här kan vi sitta ute och äta och fika från morgon till kväll. Och varje gång vi sätter oss så blir det ett parti backgammon. Christina har haft en väldig tur de sista dagarna och vunnit nästan vartenda parti. Men till eftermiddagsfikat så lyckades jag överlista henne och ta hem segern.

Det händer att vi lämnar lunden. I går var en sådan dag. Då åkte vi till Elwira och Elias som bor några kilometer från oss. Deras tomt ligger högre upp än vår. Den har en hel fantastisk utsikt över havet. Snart kan de ligga i sin nya pol och titta ut över havet i solnedgången. 
Efter pol-besiktningen åkte vi till en taverna och åt lunch eller om det var middag. Vi kan väl säga att det var lunch när vi kom och middag när vi bröt upp. Det blev ett mycket trevligt avbrott från vardagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.