En strand, en legend

Mani är fylld av vackra stränder. En av de vackraste är Kalogria norr om Stoupa. Sanden är gyllengul och nedanför klipporna på Stoupa-sidan växer stora träd ända ut i vattnet. Här mellan träd och stenblock är det underbart att vara när solen står som högst och man behöver skugga. Stranden har även andra egenskaper än att vara vacker. Den är en av de kallaste. Källvatten sipprar upp mellan klipporna och utanför udden ser man alltid en gigantisk ring på havsytan där en stor källa släpper sitt söta och kalla vatten.
Det var hit den kände författare Nikos Kazantzakis kom 1917. Hans plan var att bryta brunkol i klipporna utanför stranden. Men att bryta kol kräver fackkunskap därför rekryterades Giorgos Zorbas. Zorbas var en påhittig man och uppfann små och stora konstruktioner för att lösa svårigheterna som uppstod. När det blev tid över för annat än arbete ägnade sig Nikos och Zorbas åt sång och dryckenskap.

1946 var Nikos Kazantzakis en etablerad författare och kom ut med boken Zorba the Greek. Den får du läsa om du vill veta mer om gruvprojektet. Annars kan du se filmen som nominerades till inte mindre än sju Oscar.

Om du får lust att uppleva denna underbara strand så passa på att besöka de otaliga stränder som finns i dess närhet. Alla har inte lika kallt vatten!

Där Kalogriastrandens träd tar slut tar turister packade som sillar vid.

PÅ andra sidan udden ligger Stoupas strandpromenad med vackra stränder nedanför.

Vill man bada på en lite lugnare men lika vacker strand kan man ta sig ett stenkast norr ut till Delfinia beach

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.