Jakten på ett boende

När vi väl bestämt oss för att det var här vi ville bo så gjorde vi som man gör i Sverige. Vi sökte på mäklarsajter Med en gång förstod vi att det är milsvid skillnad mellan svenska och grekiska mäklare. När man söker runt på nätet upptäcker man snabbt att många objekt finns på flera olika ställen, och de behöver inte ha samma pris. Men priset betyder inte så mycket då det oftast är köparens marknad. Många objekt har legat ute väldigt länge så om man fastnar för något så är det bara att börja förhandla med bud långt under det begärda priset.

Objektbeskrivningarna är oftast inte så mycket att hänga i julgranen. Det som är mest förbryllande är var objektet ligger. Ofta står det ett ortsnamn och så finns det en karta med en plupp på. Det är bara det att pluppen och orten kan ligga flera kilometer ifrån varandra, ibland mil.  Så begär GPS-position om du vill vara säker. Tomtkartor presenteras sällan ihop med objektbeskrivningen. Det beror antagligen på att det inte finns något centralt fastighetsregister. Därför behöver både köpare och säljare en advokat som gör upp om affären. Men bästa sättet att söka hus eller tomt på är att göra det på plats. Och ofta har mäklare fler objekt än vad man kan se på deras sajter. Och det är olika hur bra mäklarna hittar till sina objekt. En gång åkte vi runt flera timmar utan att hitta alla tomter. När jag frågade mäklaren om han inte använde GPS så sa han sådant använder inte vi. Jag funderade på om jag skulle ge honom en lektion i hur man använder mobilens GPS. Något du kommer att reagera på om du letar hus eller lägenhet på grekiska sajter är hur bristfälligt stajlade bostäderna är. Diskbänken kan vara full med disk och sängarna obäddade och fyllda med smutsiga kläder. Men ge inte upp. Det finns många och helt fantastiska objekt även om du kanske inte hittar dessa på mäklarsajterna.

Denna tomt i Kardamyli var vi väldigt intresserade av tills vi såg tomtritningen. Det tog ett tag innan vi förstad att ritningen inte var en teckning av en överkörd bläckfisk.

Kardamyli är en mycket gammal och trevlig ort. Men där hamnade vi inte utan vi hamnade i Agios Nikolaos som inte är fullt så anrikt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.