En svajig husinvestering

Att som svensk investera i ett hus utomlands betyder att du ska flytta dina pengar över en nationsgräns som också är en valutagräns. Detta medför ju viss osäkerhet om slutkostnaderna. Det bästa för att minska osäkerheten skulle vara att man skrev kontrakt och betalade samma dag. Men så går det ju sällan till.

Vi betalade vår tomt i juni 2017 därefter gick euron ner i en och en halv månad sedan dessa har bara euron blivit dyrare och dyrare. Under denna tid har vi gjort flera eurobetalningar. Skillnad mellan lägsta och högsta kurs vi betalat 111 öre. Alltså en bit över 10%. Ni kan se diagrammet nedan.

Jag tror många tänker sig ett liv i ett annat land ska ge en bättre ekonomi. Och de gör det säkert för de flesta. Men det är säkrast att ha en buffert vid investeringar. Och sen om man ska leva på pension eller lön från Sverige så kommer dessa kronor få olika värde över tiden när de växlas till en annan valuta.
Just nu skulle de vara bättre om Sverige haft euro, men jag får leva med att mina pengar finns i ett litet lands valuta. Och dessa valutor är sällan starka i orostider.
Men läget är inte värre än att om jag avstår från champagne och gåslever så kommer jag leva gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.