Clean Monday!

Idag är det helgdag i Grekland. Clean Monday!
Men jag jobbade på som vanligt. Jag startade med att förstärka mitt skuggsegel. Att få upp det på ett fungerande sätt har tagit några dagar. Efter som det ska skugga östsidan på containern så är seglet fest i containerhörnen. Eller den borde vara fäst i hörnen, men seglet var 20 centimeter längre än containern Så jag fick ta till nödlösningen och fästa ena änden i ett olivträd.
Mitt förra segel var kortare på alla längder så det var lätt att få upp. Det här nya seglet skulle skugga hela yran mellan containern och muren till grannen. Jag hade klurat på en konstruktion för att få upp det riktigt spänt så att inte vinden skulle få det att flaxa och regnvattnet skulle rinna av. Det visade sig att det var många tankefel på den konstruktionen. Så i söndags gjorde jag justeringar och det funkade fram till efter lunch då det kom en regnskur. Men nu tror jag att jag fått till det så att det ska kunna skugga våra cyklar och annat hela säsongen utan mera åtgärder från mig.

Jag han med mer jobb i lunden innan lunch. Vi har 90 olivträd som ska klippas och grenarna ska flisas. Christina är förste klippare och jag flisar det mesta. Det är ett drygt jobb. Men jag har hittat ett bra sätt att frakta grenarna till kompostkvarnen. Jag använder en lång lyftstropp och lägger en hög grenar på sen slår jag en snara av lyftstroppen och drar ett hiv kvistar efter mig. Lyftstroppar borde alla trädgårdsägare ha. Dom är användbara till mycket. Och som hundleksaker är dom outslitliga. Att de är otroligt billiga gör ju inte saken sämre.

På Clean Monday så har grekerna picknik, flyger drake och äter fisk och grönsaker. Om jag för stått det rätt så är det första dagen på den ortodoxa fastan. Jag hade själv funderat på en picknik . Men det var svinkallt i vinden och högsta dagstemperaturen kom bara upp till 16 grader. 16 grader är ju inte så illa men för det mesta var det betydligt kallare.

Några som inte bryr sig om helgdagar är hönsen. De bryr sig nog inte om fastan heller efter som de alltid äter vad de kommer över. Det är nästan bara vegetariskt. Men några feta larver är ändå det godaste de kan få.  

Lite helgdkänsla ville jag ändå fånga med kameran.
Jag tänkte att drakflygarna borde stå med 20 meters lucka efter hela kusten. Den slutsatsen drog jag efter jag sett alla försäljningsställen av drakar. I Kalamata stod där säljare i nästa varje gatukorsning. Och i de större korsningarna var det inte ovanligt med tre fyra försäljare. Men jag fick cykla ända bort till Kalogria stranden innan jag hittade några drakflygare. Och de hade riktigt bra drakväder med bra vind om än väldigt kall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.