Olivskörden avklarad!

Nu är det full fart i olivlundarna. Mycket ska skördas och ju tidigare oliverna tas desto bättre olja. Dom första som skördade gjorde det redan i slutet av oktober men vi väntade några veckor tills vår skördehjälp anlänt.
Vi skördar helt manuellt så det tar lite tid. Våra träd var inte precis översållade med oliver. Men ändå blev det mer olja än vi fått något år tidigare. 12,5 säckar körde vi till pressen. En liten del av oljan tar de som betalning. Om vi lämnat ut skörden till ambulerande plockare så hade de tagit hälften av oljan som betalning för arbetet.

Vi var fem som skördade. Förutom Christina och jag var det Karin, Manne och Emelie. Karin och Manne har varit här i Mani flera gånger. Men aldrig ägnat sig åt olivskörd. Emelie fick vi låna av Julia och Peter på Klinta Trädgård. Jag tror Emelie trivdes bra med att jobba i sommarvärme i stället för ett kallt och blött Skåne.

Efter avklarad skörd förtjänat vi kaffe och kaka i solen.

Skör den tog en och en halv dag och våra gäster var här en hel vecka. Så det blev tid till att undersöka omgivningarna. En dag tog vi en tur och guidade till ställen där höstlökarna hade börjat blomma.

Karin och Manne visade sig var väl förtrogna med både flora och fauna i vårt område. Och de utnyttjade tiden väl till att skåda fågel och leta växter. Några gånger var Emelie med och bättre läromästare än Karin kunde hon inte ha.

Höjdpunkten för mig och kanske även för våra gäster var att provsmaka den nya oljan. Och nypressad olja är en smakupplevelse som alla borde få prova.
Tack Karin, Emelie och Manne för hjälpen med skörden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.