Upptäcktsfärd utanför olivlunden

Morgonen startade med lite mulet och blåsigt väder. Bra arbetsväder om man haft något roligt arbeta att göra i trädgården. En grind står på tur att tillverkas. Men nu är jag i Grekland och inte i mitt fädernesland. Här kan vi inte göra så mycket mer än att rulla tummarna så länge alla restriktioner pågår. Att ta bilen och handla material till att bygga något är förbjudet. Handla mat får vi göra men bara inom 2 kilometer från hemmet. Finns det ingen affär så får man åka till den närmaste.
Jag skulle ju gärna varit en bit upp i bergen och vandrat nu. Där sprutar det upp orkidéer och andra vackra växter så här års. Men jag får inte ta bilen och åka ifrån hemmet för att ta en promenad lite längre bort. Ska jag ta en promenad så ska det vara från hemmet och jag får inte vara borta längre än två timmar.
Så efter förmiddagskaffet spände jag på mig skorna lastade famnen full med återvinningssopor och slängde soporna på min återvinningsplats och steg av tomten för en upptäcktsfärd i de närmaste omgivningarna.

Jag tar ofta en liten väg genom olivlundarna på andra sidan huvudvägen. I några olivlundar så utnyttjas marken till mycket mer än olivodling. På ett ställe odlas det massor med roliga saker. Tätt står det. Mycket står i olika återvunna kärl. Alla stammar är vitmålade. Det ger ett intryck av kärlek till odlandet.

På ett annat ställe har det gått helt över styr. Här har man låtit kaktusfikonen ta över. Odlar man kaktusfikon så måste man vara väldigt noga vid beskärningen. Inte en enda bladbit får hamna på marken. För då blir det ohjälpligt en ny planta.

Hus passerar jag också. Det byggs en hel del nya hus trots att det finns gott om obebodda hus. Gamla hus är oftast rätt dåligt byggda på många sätt. Men nya har en jordbävningssäker stomme. Och de har till och med isolering. Isoleringen är sällan så tjock, men det behövs inte så mycket vid havsnivån. 500 meter upp är det betydligt kallare på vintern.  

De flesta hus är stenhus i traditionell stil. Men det finns en del modernare putsade hus. Arkitekturupproret finns inte i Grekland som tur är. Så sådana här vackra hus kan byggas utan att bli bespottade.

Riktigt charmiga gamla ruckel finns det gott om. Detta ligger alldeles vid havet på bästa platsen söder om Agios Nikolaos. Det kan nog inbringa en bra slant om ägaren får för sig att sälja. Men Greker säljer aldrig om de inte har någonstans att stoppa in pengarna. Och banken duger inte.

Att måla på saker verkar vara en omtyckt sysselsättning. Elstolpar finns det hur många som helst om det är någon som känner för att utveckla sitt konstnärskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.