Födelsedagsshopping i Kalamata


Min födelsedag började mycket bra, med att Christina bjöd mig på morgonkaffe och present. Fyra fantastiskt vackra kaffemuggar gjorda av keramikern Ingvar Bengtsson i Varberg. Dom ser ut att vara specialdesignade för vårt hus. Och behövda är de också. Trots att vi har massor av muggar så händer det väldigt ofta att alla står odiskade i diskmaskinen.


Efter frukosten satte vi oss i bilen för att åka till Kalamata. De sista dagarnas nederbörd har hamnat som snö uppe i bergen. Och efter vägen fick vi många fina vyer både mot havet och mot bergen. Jag tycker denna vägsträcka är en av de vackraste jag åkt i Grekland.


Väl inne i Kalamata for vi runt till några olika ställen för att handla m.m.
På Jumbo var det fullt med utklädningsgrejer framtagna. Det är ju karnevalstider så här års. Jag hittade ett par horn som jag tycker är som gjorda för min fru.


Efter besök på Jumbo, telefonbutiken, kaffe och plantskola var det dags för lunch. Vi hamnade som så många gånger förut på tavernan ”Costas” Vassiliadis. Det är ett otroligt populärt ställe som man måste veta om för att hitta till. Det ligger inklämt mellan åkerlappar och småindustrier i Kalamatas utkant. Är ni i närheten så passa på att besöka stället. Men kom på dagen för på kvällen har de inte öppet.


Därefter var det dags för livsmedelsinköp. Vi kör nästan alltid samma runda. Först Lidl som är både är billigt och dessutom har en hel del som annars inte är så lätt att få tag på i Grekland. Därefter blir det alltid Sklavenitis. Där är det chark-, ost- och fiskdiskarna som lockar – och att butiken är rymlig, fräsch och trevlig med ett mycket brett sortiment. Att man kan köpa världens godaste mjukglass där för nästan ingenting ökar förstås dragningskraften ytterligare.


Hemma igen var det dags att laga lite extra gott. Räkor kokta på nordiskt vis finns inte att köpa. Så vi försökte fixa det själva. Ett kilo råa räkor kokades i vatten, öl, salt och en liten nypa socker. Resultatet blev bättre än förväntat. Så nästa gång vi är i Kalamata köper vi nog räkor igen. Men det behövs inte så mycket som i Sverige. Grekiska räkor har mer kött och mindre skal. Jag vet inte hur det går till, men de får plats i skalet ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.