Jubileum på distans


Sommarstaden Varberg är inte bara sol, vatten, vind, och surf. Där händer mycket också. Och nu händer det för tionde året i rad. Det är ett riktigt jubileum det.


Nu är det tionde året jag arrangerar Trädgårdsfest mitt i vintern. Till att börja med gjorde jag det helt själv. Men medlemmar ur Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Halland har på senare tagit över fler uppgifter. Att sitta i Grekland och förbereda och boka med mera är ingen större skillnad än när jag satt i Varberg. 98% sköts ju ändå från nätet. Tur att det inte sköts från telefon för mitt grekiska abonnemang tillåter inte utlandssamtal.


Att få komma till Varbergs fantastiska teater ska bara bli så härligt. Och att den är full av vänner från när och fjärran gör det ju inte sämre.
I år tog vi bilen strax efter trädgårdsfesten och begav oss till vårt nya hem i Mani, Grekland.
Så det ska bli så roligt att komma till Varberg igen och träffa barn och barnbarn. Sen är det pass som ska ordnas och besök hos optiker, tandläkare, och två läkarbesök.


Det har blivit väldigt många bra föredrag på Trädgårdsfesterna. Många kända och okända trädgårdsmänniskor har stått på scenen. Här är det Henrik Zetterlund som pratar.


Så här ser 2020 års program ut. Jag tror det blir kanonbra.
Och så hoppas jag Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Halland har en plan för hur det ska fortsätta i många år till. För själv har jag beslutat att 10 år får räcka. Allt har sin tid.

Välkomna till Varberg och Trädgårdsamatörerna i Halland

Granola för snåla


När vi flyttade till Grekland började jag äta granola till frukost. Christina började med det långt tidigare. Det är inte svårt att hitta granola i de grekiska butikerna. Men vi är lite kräsna. De flesta paketen vi hittat kommer från multinationella företag som inte är tillräckligt etiska för att vi ska vilja stödja dem. Och så är de oftast alldeles för söta. Vi har också hittat grekiskt producerade och de är mindre söta och riktigt bra. Men Christina tyckte att vi lika gärna kan mixa ihop vår egen granola. Och det är ju mycket roligare och kanske billigare.  Nätet svämmar över med recept så det är bara att börja experimentera.


Vårt ingredienser är oftast dessa. Havregryn, solroskärnor, kokosolja, honung, äppeljuice, hasselnötter och russin. Men det går ju mixa på många andra sätt. Min favorit är med torkade fikon.


Det tar en bra stund och torka i ugnen men man kan ju passa på när man har annat hemjobb att göra. Det är bara att ställa timern och gå och röra runt lite när den larmar.


Det blir extra gott om man äter det med grekisk yoghurt. Problemet är bara att yoghurten är så tjock att när man blandat granolan och yoghurten så får man med sig hela portionen när man lyfter skeden till munnen. Vi har hittat lösningen och spär yoghurten med kefir så att vi får en alldeles lagom viskositet. Själv föredrar jag att även blanda i lite färsk frukt. Och det har vi ett fantastiskt utbud med i affärerna.

Växtglada vänner! Vill ni uppleva höstblomningen på Peloponnesos?


Vi älskar att titta på Peloponnesos vilda växter. Och helst gör vi det med vänner. Hösten är lökväxternas tid. Och vi vet var dom växer. Så har du och dina vänner lust att botanisera här så ställer vi upp och guidar. Vill ni bo hos oss så har vi inte äntligen lite ledigt i gästvåningen fr.o.m. 25 oktober och framåt. Skicka ett mejl om du vill veta mer.


Och vill man slappa med lite bad så är det badtemperatur långt in i november.


Att gå barbent och sitta ute och äta med vänner är inte så dumt när kyliga, fuktiga vindar drar fram i Sverige.


Det är högsäsong för cyklamen på hösten!


Ännu mer höstblomning. Galanthus, Crocus och Narcissus.


Och lite till… Crocus, Sternbergia och Colchicum.


På fredagar går det flyg från Köpenhamn till Kalamata. Sedan är det inte långt till blommorna och Fryle House.


Extra bra pris från Köpenhamn den 1 november.


26 oktober verkar vara det sista planet från Stockholm till Kalamata. Flyg till Aten går från de flesta städer i Europa. Och bil från flygplatsen till oss tar drygt 3,5 timmar.

Välkomna!

Melitzanosalata


Aubergineröra eller som den heter i Grekland melitzanosalata fastnade jag för på min andra Greklandsresa för många, många år sedan. Sedan dess har jag beställt in den på massor av tavernor. Den görs på många olika sätt och oftast är den mycket god. Nu när vi odlar egna auberginer så är det dags att göra sin egen melitzanosalata. Det kommer antagligen att krävas många försök innan den blir bättre än alla jag smakat tidigare.


Auberginen ska bakas rejält i ugnen till att börja med, så att den blir mjuk och vätskan indunstar. Jag tycker inte röran ska var så vattnig. Så jag delar den i rätt små bitar innan den rostas.


När den är färdigrostad ska den skalas. Köttet ser då ut som en oaptitlig sörja.


Sen ska alla ingredienser blandas. Och ingredienserna kan variera i olika recept. Vitlök, tahini, chili, olivolja och citron tycker jag ska vara med.


För mycket citron eller tahini kan förstöra smaken på röran.


En färdig skål med melitzanosalata skall prydas med en oliv. Denna omgång är mixad med mixerstav. Nästa sats ska jag mixa på ett annat sätt så strukturen blir lite grövre.


Du kan hitta många recept på nätet. Och svårt är det inte, så även en novis i köket kommer att lyckats.

Du kan söka på melitzanosalata, aubergineröra eller baba ganoush.

De grekiska mästerstädarna


Städning har inte varit vår starkaste gren. Men nu har vi fått övning och blivit riktiga mästare på området. Hyr man ut via Airbnb så är det säkrast att göra ett bra städjobb. Våra gäster får sätta betyg på vårt boende. Och städningen är riktigt viktig har vi förstått. Vi har ju varit inne på andra boenden och studerat vad folk klagar på. Vi får sätta betyg på våra gäster också – och de har hittills skött sig väldigt bra. Eftersom den kortaste hyrtiden är tre nätter så hinner vi få lite ledigt mellan städningarna.


I Grekland är städkemikalier en stor produktgrupp. Och här finns inte så mycket miljötänk och inte så mycket konsumentmakt. Det finns allt från riktiga bra rengöringsmedel till helt verkningslösa.
Vi har hittat produkterna som passar oss. Vårt vatten är otroligt kalkrikt, vilket lämnar en vit beläggning överallt. Så duschväggen i glas måste först tvättas med ett surt medel innan fönsterputs kan göra glaset skinande rent.


Köksbänken får samma omgång som duschväggen. Flaskorna med vin och olivolja ska spegla sig i köksbänken så att våra gäster blir på extra gott humör.


Om det bor 4 gäster i gästvåningen så blir det tre maskiner tvätt. Här behövs extra medel som motverkar hårt vatten för att göra tvätten skinande ren – och inte kalka igen tvättmaskinen.
Torkskåp behövs inte så här års i alla fall. Tvätten torkar blixtsnabbt – på kortare tid än det tar för nästa omgång tvätt i maskinen…


Vi har ju icke betalande gäster också. De bygger bon i bambutaket. Men bambuhålen är för stora så de justeras med röd lerjord. Tyvärr så dräller de små krypen jord ner på altanen.

Gästerna bidrar inte bara ekonomiskt till vår försörjning. De bidrar ofta till vår mathållning också. Sist fick vi en tomat och tre ägg. Bra det. Ägg är mycket dyra i Grekland.

Länkar till vårt boende >>

airbnb

Fryle House