Svensk eller grekisk mat? 

ABBA FISKBULLAR DILLSÅS, KUNGSÖRNEN SNABBMAKARONER, SCAN FALUKORV!
Det är sådana matvaror som säljs i en webbshop som riktar sig till svenskar i Grekland. Än har jag kunnat hålla mig från dess kulinariska matvaror.
Jag kan inte komma på att vi lagar någon typisk svensk husmanskost. Däremot har vi fått många idéer när vi besökt tavernor. På tavernarna är alltid de små förrätterna bäst.
När jag besöker en taverna för första gången så beställer jag alltid en tallrik pommes frites. Det är en kvalitets test av tavernan. Ofta kan de vara sladdriga och tråkiga och då är det risk att alla annan mat också är slarvigt tillagat.

Sist jag gjorde testet var på PANTAZI RESTAURANT CAFE. Med väl godkänt blev betyget. Den övriga maten vi åt var också god.

Vi har själva börjat laga och älska vår egen pommes frites. Den lagar vi i vår airfryer. Den skärs rätt tunn och kryddas got och blandas med mycket lite olivolja. Serveras den med htipiti så är det den allra godaste vardagsmaten.


Vi äter ofta friterad aubergine när vi äter på taverna. Aubergine  har vi i överflöd så vi testade att pankopanera aubergine och köra dem i airfryern. Resultatet blev utsökt.

Squash har vi också gott om. Har vi inga så är det bland de billigaste i grönsaksdisken. Vi testade att laga dem på samma sått som aubergine. Oj vad gott det blev!


När jag hade kommit i gång och ville testa mer nyheter i airfryern. Jag testade att tempura doppa fiskbitar. Det blev ett stort misslyckande. Det var tydligt att den frityrsmeten och airfryern inte var överens.

Får vår katt Kimchi välja så ska det ligga kycklingvingar i airfryern. Jag är också rätt förtjust i att gnaga på en vinge.


Rätten jag lagar oftast är squash-låda. Det är väldigt enkelt och gott. Jag gör en köttfärssås med mycket tomat och lök i. Den ska var rätt blöt. Sen skär jag squashen i sentimetertunna skivor lägger dem i en form och varvar dem med köttfärssåsen. När squashen är mjuk så smälter jag lite ost på toppen.

En annan favorit ” imamen svimmade”. Det är också en låda med en sås av lök och tomat men ingen köttfärs. Såsen varvas med aubergine och topps slutligen med ost.

Till frukost är vi nyttiga och äter fibrer och vitaminer och dem kan vi bereda i vår tork.

1 svar på “Svensk eller grekisk mat? ”

  1. Underbart att få följa med på era resor….Tusen tack ..Igår for vi till Bua centrum,Varberg nord o genom Torpa hem t Buastrand…En liten kort tur bara….Hängde ni med!…?Här har varit varmt somiGrekland ett tag… 🔥🔥🔥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.