Fel och rätt i Fryle House!

Det är mycket som måste underhållas och repareras hela tiden.
Christinas elcykel med Shimanomotor har varit ett problem. I vintras stod den still i tre månader med en felkod som är rätt vanlig men ingen vet vad man ska göra åt. Jag startade cykeln ett par gånger i månaden. Efter en massa starter så var felkoden borta och det gick att cykla igen.

Nu står den still igen för hastighetsmätaren fungerar inte. Det inte går att få någon servis på Shimanomotorer i hela Grekland (tror jag) så måste jag ta itu med problemet själv.
Att de satt kabelanslutningarna långt in i motorn bakom kuggkrans, så att bytet av givare ska vara maximalt jobbigt är irriterande. Demontagete ska göra med specialverktyg som det är näst intill omöjligt för en amatör att ta reda på vilken beteckning den har gör det inte lättare. Efter två försök lyckades jag köpa rätt. Verktyget var inte särskilt lätt att använda men antagligen är tekniken avpassad för robotmontage på fabrik.
När jag kommit in i motorn och testat pulsgivaren konstaterade jag att antagligen en ny behöver inhandlas. Naturligt vis finns det inte en enda pulsgivare som passa i hela Grekland. Men det finns siter utomlands som säljer till Grekland.
Jag förstår varför Shimano har sådan liten marknadsandel av cykelmotorer.

Vi har fler elcyklar. Dom fungerar bättre som tur är. Shimano har en optimal avvägning mellan växlar på bakhjulet och assistans från elmotorn. Men det hjälper inte när den inte fungerar.
Min cykel med Boschmotor har aldrig krånglat. Så jag förstår att cykelreparatörer och försäljare föredrar Bosch. Tyvärr så tycker jag att den ger för dåligt med assistans i branta uppförsbackar.
Jag köpte en Tongsheng motor med batteri och byggde ihop en el cykel. Hittills har jag föredragit den före både Shimano och Bosch. Den har riktigt stark motor och ett stort batteri. Billigt bliv det också. En stor fördel är att kabelanslutningarna inte sitter långt in i motorn utan är utdragna och lätt att komma åt.


Trots att vi bara är två i familjen så har vi haft tre elcyklar. Det är bra om en behöver servas.
Nu kunde jag inte låta bli att köpa en fjärde elcykel. På den grekiska marknaden har det dykt upp cyklar som sälj utan namn. Men det är Yadea cyklar. Yadea är en kinesisk fordonstillverkare som är världsledande på elskotrar, fatbiks m.m.
Cykeln jag köpte har lika kraftfull motor och lika stort batteri som min Bosch-cykel. Jag gav 497€ för den. Idag är den sänkt till 459€. Varför de säljs ut så här billigt kan jag bara spekulera om.
Efter att cyklat på den en vecka så är den både Christinas och min favorit.
Några små brister har jag upptäck. Batteriet skramlade lite. Men det löser man lätt med en plaststrips eller en gummilist mellan ram och batteri. Framfälgen var dåligt rengjord från borrspån så det kostade mig ett däck.
Cykeln har tre assistans-lägen och nio växlar på bakhjulet. Den är som gjord för våra omgivningar med sina breda däck och klättringsförmåga upp för branta backar. Reglas, skivbromsar, lyse m.m är av kända märken och fungerar riktigt bra.
Hur det blir om man behöver reservdelar till motorn återser att se.

Nu hänger det fyra färgglada tygpåsar i containern med laddare i. Det är bara att ta den som mest liknar färgen på cykeln man vill ladda.

Det blir många småstumpar över när man syr. Snål som jag är så måste dessa användas också. Christina tycker det ska bli ett kuddfodral och jag har ingen bättre idé.


Vi kan inte bara ägna oss åt arbete. Vi måste äta också. Nu har jag kommit på den godaste frukosten som finns att uppbringa. Våra röda vindruvor med yoghurt är godare än med jordgubbar och honung.

När vi vill lyxa till det och äta vi världens godaste hamburger-tallrik på Kritamos i Kardamýli. Men oftast lagar vi vår egen mat.

1 svar på “Fel och rätt i Fryle House!”

  1. Tack Leif för dina utförliga beskrivningar. Som den bästa mekaniker Ingvar känner förstår jag att du fixar alla cyklar. Längtar till Pelleponnesos och er fina lägenhet. I september blir det tågluff i Europa.
    Hälsa Christina att doftpelargonen fortfarande lever och doftar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.