När våra gudar drabbas av lockdown

Vad gör man en söndag när kyrkan är stängd på grund av lockdown?
Det kan nog vara hårt för många här i Europas mest religiösa land. Men mig personligen berör det inte så värst mycket. Jag hör nog till de minst troende i hela Mani. Men jag har en god konkurrent i Christina. Det finns andra stängda ställen som bekymra mig mer. Som den lokala järnhandeln. Den skulle jag behövt i går när jag upptäckte en läcka på en nedgrävd vattenslang. Nu fick jag stänga av vattnet till uteduschen för att låna en slangkoppling där, för laga läckan med.

Annars började min dag tidigt. Redan igår förberedde jag en fördeg av min surdegskultur.  Den ska jäsa i 12 timma. Så klockan 6 idag kunde jag sätta igång med baket. När väl brödet var färdiggräddat kunde jag gå ut i den härliga sommarvärmen.
Innan solen nått horisonten i kväll så plockade jag av all chili. Den la jag in i en burk. Vad jag nu ska med den till. Jag har ju burkar sedan tidigare. Och i frysen har jag en laddning. I kylen finns både söt chilisås och sambal. Ute kan vi odla chili hela året. Men det kan aldrig skada att ha lite extra av det goda.

En bra dag måste också innehålla fika och några parti Spingo. Så här långt in på året måste vi ha passerat årets tusende parti. Av någon anledning vinner Christina oftare är jag. Hon är nog född med tur.

På förmiddagen tog jag en tur på cykeln för att få igång kroppen. Det blev en tur till Stoupa. Några personer hade hittat till stranden. Jag vet inte om det är tillåtet att bada men det kanske räknas som motion. Det är viktigt att ha giltiga skäl för sin utomhusvistelse. Polisen är aktiv och kontrollerar våra rörelser. Idag klarade jag mig från poliskontroll men i förrgår så blev jag synad av tre poliser.

Medan jag cyklade grävde Cristina ner lök av Iris hollandica i vår lavendeläng. Det grävs ner lök och plantor från tidig höst till sen vår så nog ska här blomma framöver.

En lite brasa har vi gjort av att torrt ris och några små brädstumpar. Stora delar av året är här eldningsförbud och det är nog klokt. Men det tar grekerna igen nu. Nu syns rökpelare åt alla väderstreck, och så kommer det att hålla på långt fram i vår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.