Lektion ett i grekisk husbyggnad

Jag är inget byggproffs och kommer här beskriva hur jag tolkat att bygget gått till hittills. Kanske har jag tolkat allt fel.

Bilderna nedan är tagna av mig och:
Elwira Kotowska som förmedlar hus och tomter i södra Peloponnesos. Här hittar du objekten>> https://husigrekland.se
Panayotis Hioureas som är vår byggmästare. Här hittar du hans konstruktioner>> http://www.homensun.com/construction-details/

 


Först gjuter man ett jordbävningssäkert skelett. Sen börjar man med stenarbetet och bygger upp det i höjd med golvytan på bottenplan.

 


Sen lägger man ett tätskikt i form av plast innan man gjuter golvet.

 


Därefter börjar väggarna byggas upp. Innerst är 10 cm. tegel sen 5 cm isolering. Utanpå det natursten. De gjutna bärande pelarna har ett tunnare lager av natursten utanpå sig. Totala tjockleken för ytterväggarna blir 50 cm.


Även de bärande innerväggarna blir 50 cm. Här tycker man det skulle vara snabbare och enklare att fylla ut runt pelaren med tegelsten. Enligt byggmästaren skulle det vara godkänt men det blir stabilare och gedignare att fylla ut med natursten.


Ovanför fönster och dörrar sätts marmorblock som är slitsade på baksidan för att fastna bra i betongen. Vid bredare öppningar delas marmorblocken – för långa överliggare har en tendens att spricka.


När väggarna är uppe i höjd med golvet på plan två så flyttar murarna tillfälligt till ett annat bygge.


Sen är det dags att forma för betongbjälklaget innan cementbilen kommer och fyller på. Takhöjden i vårt hus blir något högre än standard eftersom vi behöver fall över en bred altan på plan två. Standard är ungefär 280 till 285 cm. Vår takhöjd blir nog som lägst 290 cm på bottenplan. Så kompenserar vi med lägre takhöjd på plan två. Men där har vi öppet upp i nock så det känns antagligen inte alls klaustrofobiskt.

1 reaktion på ”Lektion ett i grekisk husbyggnad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.