Ett annat sätt att leva

Om ett drygt år bor vi här. Det är planen.

Med 62 års erfarenhet av att bo i Sverige kan jag det. Det har inte varit fel eller oangenämt men det är inte någon större utmaning. Och nu känns det som om det är dags att handla för att inte stagnera.
Det är tur att jag är gift med Christina som har ungefär samma idéer om vad livet ska innehålla. Vi har tillsammans byggt upp en trädgård i Varberg. Den har varit vårt stora gemensamma projekt. Men nu känns det som om vi är färdiga med det – och huset vi bor i är inte alls avpassat för vår livssituation. Så nu flyttar vi. Kanske inte direkt nu. Men snart. Vi flyttar till Grekland om ett år. Det är ungefär så lång tid det tar att bygga vårt drömhus. Tomten vi köpt ligger i södra Peloponnesos. En bit nedanför Kalamata på den mittersta tungan.

Att det blev det här området är ingen slump. Efter att ha bilat runt en del i Grekland och flera gånger på Peloponnesos så vet vi vilken fantastisk natur, vacker kust och god mat här finns. Vi har varit i kontakt med flera mäklare som visat oss hus och tomter ända från Kalamata och söder ut till Agios Dimitrios. Och det har varit svårt att hitta något som passar just oss. Vi vill ha ett hus som är gjort för oss att åldras i. Och en tomt som ligger nära havet och nära service så vi slipper vara beroende av bil för varje ärende som ska uträttas.  Och denna tomt hittade vi i norra utkanten av Agios Nikolaos.

Tomten är en olivlund med 60 olivträd. Den ligger en bit in från huvudvägen och mellan tomten och havet finns bara en cykel- och gångväg. Cykelvägen som går efter kusten förbinder Stoupa med Agios Nikolaos. Utanför den är kusten stenig och inte så badvänlig. Men det finns en liten hemlig och fantastisk vik 88 meter från vår tomt. Vet man inte vägen till den så är det inte lätt att ta sig dit. Men jag vet. Vill man bada från klippor och hoppa direkt ner i Medelhavet får man gå 500 meter till Gnospi som ligger på samma udde som Agios Nikolaos. Det är en väldigt häftig plats. Man kilar bara ned för en trappa – så ligger det lilla kapellet under utskjutande klippor. Marken runt omkring är stenlagd, så det är en perfekt badplats. Man behöver varken parasoll eller badskor. Går man ytterligare 150 meter söder ut kommer man till den fantastiskt vackra hamnen i Agios Nikolaos. Här finns flera restauranger, en liten affär, ett charkuteri – och när fiskarna kommit in med fångsten kan man handla från ett fiskstånd. Och är det någon vara man inte får fatt i här så går det alltid åka några kilometer norrut och handla i de större affärerna i Stoupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnospi

 

 

Servering  i Agios Nikolaos hamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.