En het och helt vanlig dag i Agios Nikolas, Mani.

 


Nu har vi det varmt. Då vill det till att utnyttja de svalare stunderna. Och det är när solen går upp och när den ska ner under horisonten igen. Idag börjar jag flytten av planteringsbänken och platsen för alla nyförökade växter. Christina vill ha det på en svalare och skuggigare plats. Det blir bättre på norrsidan av huset. Där står olivträden lite tätare och ger mer skugga. Vi måste antagligen komplettera med ytterligare något träd. Ett mullbär kanske? Bättre skuggträd finns nog inte.

Ännu viktigare än skuggan är tillgång på vatten. Så det var det jag började med idag. Hade jag fått välja själv så hade jag börjat gräva ner den nya ledningen innan 6 på morgonen. Men med omtanke om våra airbnb-gäster så valde jag att vänta med grävandet till klockan 7. Nu är det inte bara att börja gräva. Först måste jorden vattnas för att komma igenom jordskorpan. När man fått en lite fåra så fyller man fåran med vatten så att leran blir mjuk. Sen är det bara att upprepa proceduren tills fåran är lagom djup. Det behöver inte vara så värst djupt eftersom tjälen är obefintlig.


Än är det flera timmar kvar tills jag kan börja föra rejält med oväsen. Då passar jag på att se om jag har material till tappställena. Några kopplingar saknades. Då har jag sådan tur att jag bara behöver cykla 300 meter för att hitta en butik som säljer installationsmaterial. Sådana affärer finns det väldigt gott om i Mani.


Sen var det bara att vänta. Att köra slagborr genom marmorsten låter rätt så mycket. Jag orkade vänta till 9.30 sen borrade jag i 10 minuter 20 meter från grannhotellet. Det var väl dags för slöfockarna där att vakna. När hålet var borrat så kopplade jag ihop allt och det blev två tappställen. Ett åt väster och ett åt öster.

Sen var det dags för min nya rutin. Simning. Vi har för vana att simma sammanlagt cirka 1000 meter om dagen. Så innan lunch cyklade vi till Gnospi och tog oss en simtur.
Luncherna blir ofta lätta, och bäst av allt i värmen är en fruktsallad. Så det bjöd Christina på idag. Sen tog jag en siesta i soffan.


Alternativen inför eftermiddagen var om jag skulle sitta inne i kylan vid datorn och göra tråkiga saker eller om jag skulle ut i värmen. Det blev värmen. Med en elcykel kan man susa fram i en svalkande fartvind utan att behöva anstränga sig för mycket. Så jag drog söder ut till världens minsta strand. Där behöver man inte vara så pryd när man byter om. Och så kan man finna skugga under klipporna. Skulle jag vilja ha parasollskugga på finns det både 20 meter söder ut och 20 meter norr ur. Men det är en annan värld när man ligger på den lilla stranden. I viken utanför simmade jag 500 meter så det blev nog 1000 meter även idag.


Nu återstår bara det roligaste under dagen. Att laga kvällens mat. I kväll blir det grillat. Basen blir kycklingbröst. Till det blir det diverse wokade eller grillade grönsaker. Och en thailändsk rotfruktssallad som är bland det godaste som finns.
Och så får vi ju inte glömma den lokalproducerade osten till grillen: Sfela/Σφέλα! Godare än Halloumi och ett bättre miljöval. Fast det finns ju massor med olika ostar som är goda att grilla.

Recept på Thailändsk (på europeiska råvaror) slaw med jordnötter (originalet heter ”som tam”)
Men ingredienserna ska inte bara ”blandas” som det står i receptet! De ska stompas/mortlas med någon sorts stöt för att safterna i kålen och moroten ska tränga ut och blandas. Det är det som är själva ”tricket”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.