El på grekiskt vis

Jag bestämde att huvudcentralen skulle sitta lättåtkomligt och väl dolt. Så jag ritade in den i groventrén/tvättstugan bakom köksdörren. Det kanske inte var de smalaste att ha en elcentral i ett våtutrymme. Men jag trodde att avståndet till vatten var väl tilltaget. Groventré är något greker inte har. Det är många funktioner i grekiska hus som saknas tycker nog de flesta nordeuropéer.


Här hamnade huvudcentralen. Precis innanför huvudentrén. Enligt grekiska regler ska den sitta väl synlig och lättåtkomlig. Då går det inte gömma den bakom en köksdörr. Men det ska lösa sig. Jag har gömt elcentraler förr.


Enligt normen ska alla kablar och rör gå in i huset på samma ställe för att få minsta möjliga potentialskillnad. De ser ju ut att vara på god väg att uppfylla den normen. Jag skulle tro att Grekland har Europas högsta förbrukning av cement.  Men hade det inte varit bättre att fyllt kabeldiket med dräneringsgrus?


Här ska vår köksbänk vara. Dubbeluttag i en dosa är väldigt ovanligt. I stället sätter de två dosor jämte varandra med enkeluttag. Det är ju snyggt det med men antagligen lite dyrare. Dom fyrkantiga dosorna långt upp på väggen är inte vackra. Och jag har aldrig sett några sådana i husen vår byggmästare har byggt. Antagligen går de putsa över dem.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.