I april 2016 började vi titta på boende i Grekland. Vi tittade på nya hus, begagnade hus och halvfärdiga hus. Men det var inget som passade våra behov och förväntningar. Så i februari året därpå åkte vi åter ner för att titta på tomter. Vi hade på mäklarsajterna sett några som vi var extra intresserade av. Vi blev visade till dessa, men av olika anledningar var de inget för oss. Vi fick se många andra tomter och flera av dessa var inte utannonserade på några mäklarsajter. Till sist fick vi se en tomt som var lite för stor och lite för dyr. Men den låg fantastiskt bra. Med denna tomt snurrande i huvudet åkte vi hem. Efter en månads funderande var vi övertygade om att vi ville ha just den tomten. Så vi kontaktade mäklaren och sa att vi bestämt oss.
När vi kommit så långt började byråkratin. Det fanns inget giltigt bygglov på tomten så det som måste göras först var att skaffa ett förhandsbesked. Och för att få förhandsbesked var vi tvungna att ha ritningar. Så vi började rita och skicka skisser fram och tillbaka mellan byggmästaren och oss. Efter många vändor var vi så färdiga att vi hade ritningar som var så detaljerade att vi kunde skicka in dessa till myndigheterna.
För att kunna köpa tomt och söka förhandsbesked så måste vi först ha grekiskt skattenummer och bankkonto. I maj åkte vi ner för att ordna detta. Vår byggmästare Panayotis körde oss till Kalamata, följde med oss till skattekontoret och sedan till banken. Dessutom ordnade han så att vi fick träffa en advokat som skulle hjälpa oss med tomtköpet (man måste alltid ha en advokat när man köper en fastighet i Grekland) + ett möte med en notarie som skrev ett mycket ålderdomligt avtal mellan oss, advokaten och Panayotis – för att de skulle kunna agera ombud för oss i samband med ansökan om förhandsbesked, för att få ut registerutdrag och för att söka tillstånd från ”Forestry” (för att vara säkra på att det inte fanns skogsvårdsskydd på tomten) och kontroll av ev. fornminnesskydd. Dessutom gjordes en exakt uppmätning av avståndet till vattnet för att vi inte skulle beröras av strandskyddet. Tomtgränsen visade sig ligga precis 100 meter från vattnet. Fast mäter man till den djupa viken så blir det bara 88 meter.
Två veckor efter ansökan var inlämnad hade vi ett positivt förhandsbesked. Så i slutet av juni åkte vi ner och förhandlade om tomtköpet. När förhandlingen var klar hade vi fått ett pris som var 40,000 € under utgångspriset. Innan vi åkte hem igen så fick vi en mycket utförlig offert från byggmästaren. Denna offert fick vi gärna lämna till andra byggföretag för att få motbud.
Nu var det dags att lämna in bygglovsritningar. Eftersom ritningarna till förhandsbeskedet var så detaljerade så tog det inte lång tid att fixa riktiga bygglovsritningar.
Den 26 oktober fick vi vårt bygglov och den 9 november började schaktningen för huset.
Så om jag jämför min erfarenhet av svenska bygglov så är jag mycket positivt överraskad av hur det har gått till i Grekland. Mindre flum och tydliga regler och inga byggnadsnämnder som tillåter mindre avvikelser. Mutor då? Nej, sådana har vi inte befattat oss med.