Aubergineröra eller som den heter i Grekland melitzanosalata fastnade jag för på min andra Greklandsresa för många, många år sedan. Sedan dess har jag beställt in den på massor av tavernor. Den görs på många olika sätt och oftast är den mycket god. Nu när vi odlar egna auberginer så är det dags att göra sin egen melitzanosalata. Det kommer antagligen att krävas många försök innan den blir bättre än alla jag smakat tidigare.
Auberginen ska bakas rejält i ugnen till att börja med, så att den blir mjuk och vätskan indunstar. Jag tycker inte röran ska var så vattnig. Så jag delar den i rätt små bitar innan den rostas.
När den är färdigrostad ska den skalas. Köttet ser då ut som en oaptitlig sörja.
Sen ska alla ingredienser blandas. Och ingredienserna kan variera i olika recept. Vitlök, tahini, chili, olivolja och citron tycker jag ska vara med.
För mycket citron eller tahini kan förstöra smaken på röran.
En färdig skål med melitzanosalata skall prydas med en oliv. Denna omgång är mixad med mixerstav. Nästa sats ska jag mixa på ett annat sätt så strukturen blir lite grövre.
Du kan hitta många recept på nätet. Och svårt är det inte, så även en novis i köket kommer att lyckats.
Du kan söka på melitzanosalata, aubergineröra eller baba ganoush.