Lektion ett i grekisk husbyggnad

Jag är inget byggproffs och kommer här beskriva hur jag tolkat att bygget gått till hittills. Kanske har jag tolkat allt fel.

Bilderna nedan är tagna av mig och:
Elwira Kotowska som förmedlar hus och tomter i södra Peloponnesos. Här hittar du objekten>> https://husigrekland.se
Panayotis Hioureas som är vår byggmästare. Här hittar du hans konstruktioner>> http://www.homensun.com/construction-details/

 


Först gjuter man ett jordbävningssäkert skelett. Sen börjar man med stenarbetet och bygger upp det i höjd med golvytan på bottenplan.

 


Sen lägger man ett tätskikt i form av plast innan man gjuter golvet.

 


Därefter börjar väggarna byggas upp. Innerst är 10 cm. tegel sen 5 cm blåfrigolit. Utan på det natursten. Dom gjutna bärande pelarna har ett tunnare lager av natursten utanpå sig. Totala tjockleken för ytterväggarna blir 50 cm.


Även de bärande innerväggarna blir 50 cm. Här tycker man det skulle vara snabbare och enklare att fylla ut runt pelaren med tegelsten. Enligt byggmästaren skulle det vara godkänt men det blir stabilare och gedignare att fylla ut med natursten.


Ovanför fönster och dörrar sätts marmorblock som är slitsade på baksidan för att fastna bra i betongen. Vid bredare öppningar delas marmorblocken, för långa marmorblock har en tendens att spricka.


När väggarna är uppe i höjd med golvet på plan två så flyttar murarna tillfälligt till ett annat bygge.


Sen är det dags att forma för betongbjälklaget innan cementbilen kommer och fyller på. Takhöjden i vårt hus blir något högre an standard efter som vi behöver fall över en bred altan på plan två.  Standard är ungefär 280 till 285 cm. Vår takhöjd blir nog som lägst 290 cm på bottenplan. Så kompenserar vi med lägre takhöjd på plan två. Men där har vi öppet upp i nock så det känns antagligen inte klaustrofobiskt.

På vilken ö bygger ni?

En ö?

Grekland har den tolfte längsta kustlinjen i världen på 13 676 km. Med 1 400 öar blir det lätt så. Trots detta så utgör den absolut största delen av kvadratmetrarna fastland. Och 80% är berg.
Så jag vill inte bo på någon ö. Även om det kan vara underbart att semestra på någon ö, så är det lite av ett fängelse att bo på en. Grekland har möjligen en ö jag skulle kunna tänka mig att bo på. Evia (eller Euboia) som ligger väldigt nära Aten, med broförbindelse och många färjor till fastlandet.
Men vi hamnade på Peloponnesos som är en del av fastlandet som också kan räknas som en halvö. Åker man längst ner i söder till mittentungan kommer man till Mani. Här bygger vi vårt hus. Här är somrarna svalare än i Aten. Servicen är god. Naturen vacker, dramatisk och väldigt artrik. Och stränderna är många och vackra.

Så jag tycker att ni ska skippa öarna på er nästa semester. Ta en road trip på fastlandet.

Kan jag locka med några fastlandsbilder?


Gythio har lika vackra soluppgångar som Lindos på Rhodos. Men Gythio ligger på fastlandet.


Litochoro vid berget Olympos fot i maj.


På Tymfi kan man svalka sig i snön när sommaren är som hetast.


På Monemvasia blommar hatten i ett otroligt överflöd i november.


Vid Alipa Beach på Peloponnesos kan man både bo, äta och sova.


Voidokilia är troligen Greklands vackraste strand.


Foneas beach är en av miljontals fina badvikar på fastlandet.


Gnospi är min personliga favorit. Här slipper jag sand mellan tårna.


36.82999, 22.28167
Här är exakt position där vi bygger. Väldig nära vattnet – men ändå på fastlandet.

Februari på Manihalvön

Vi åkte till Grekland i februari. Primärt för att se till vårt hus och göra vissa materialval. Men det tog inte så många dagar, så på övrig tid rörde vi oss i naturen.


På vägen ner mot Manihalvön tog vi omvägen om Sparti för att få köra en av Greklands vackraste vägar som går mellan Sparti och Kalamata. På 900 meters höjd mötte vi snön. Och uppe i passet hade vi magnifik utsikt över snöklädda toppar.


Kom man ner på havsnivå så var det ofta riktigt varmt. På dagen gällde kortärmat.

Att våren kommit långt redan i mitten av februari känns lovande. Det ska nog kunna bli ett gott liv på Manihalvön.
Här kommer en blomsterkavalkad av bilder på februariblommande växter.

Att välja rätt sten

Ett hus ska helst ha samma stenblandning på alla sidor, så att det syns att det är samma hus vilken sida man än befinner sig på.


För att underlätta för stenarbetarna ska stenar av alla sorter finnas på ungefär samma avstånd var de än befinner sig.
Det är ju en omöjlighet, men det underlättar om tomten är rätt platt, som vår. All sten till bygget fraktades dit redan innan grävningen för grunden påbörjades. De sju olika sorternas sten portionerades ut i blandade högar i alla väderstreck.


Stenhuggarna slarvar inte i valet av sten. Det får ta den tid det tar att hitta den rätta och forma den till perfektion.


Sen är det bara att placera den på rätt ställe och fylla på med betong så att inte minsta hålighet finns kvar.

 

 

 

Åter på plats!

Det var ett rätt spänt och förväntansfullt läge när vi åter åkte till Grekland för att skåda vårat bygge. Vi har fått bilder från byggmästaren under tiden. Men det är inte detsamma som att se det med egna ögon.


Bygget har inte stått stilla medan vi var borta. De var nästan uppe vid andra våningen. När vi åkte hem igen så förbereddes det för att gjuta mellanbjälklag.


Här ska trappan till gästvåningen gå upp. Där uppe kommer man att ha en magnifik utsikt.


Överallt är det sten av alla de sorter. Utom på en liten plätt på havssidan.


Nedre altanen går i exakt linje med olivträdsraden. Jag tror att kronorna ska lyftas lite för att skapa skugga.

 

Det blev inget stampat jordgolv

Nu har vår byggmästare skickat nya bilder. Det är lika trevligt varje gång. Samtidigt skickar han nya fakturor. Det är inte lika trevligt. Men där som här så kostar det en dryg slant att bygga.

 


Det var någon lustigkurre som trodde vi skulle ha stampat jordgolv. Här kommer beviset på att det inte blir så. På den gjutna plattan kommer det läggas natursten eller klinkers. Priset är ungefär detsamma. Så det lutar nog åt natursten. Vi kommer nog göra många materialval under besöket där nere i februari.

 

Detta är vår uteplats med utsikt mot havet. Här blir det antagligen också ett golv av natursten. Ytterst kommer det att sticka upp en 50 cm bred mur i lagom sitthöjd. Golvytan blir 16,25 meter lång och 2,4 meter bred.  Här kommer att finnas tre dubbeldörrar ut till altanen. En från sovrummet och två från kök/matplats. Framför dörren längst bort i bild kommer det att finnas en trappa ner i olivlunden. I linje med trappan har man fri sikt mellan två olivträds rader ut mot havet. Nedanför trappan kan vi duka upp för större sällskap om altanen blir för trång. Här nedanför altanen någonstans kommer även mitt utekök att finnas.

Äntligen kom det några byggbilder

Nu har det gått en hel månad sen vi fick några byggbilder senast. Vi började undra om de lagt ner vårt bygge 😉 Men så var inte fallet. Det finns många detaljer att studera på bilderna. Vi får hoppas att de vet vad de gör. (Bilderna är tagna av byggmästaren.)

Greker älskar denna produkt. Betong är lösningen på allt. Dock ej så miljövänligt.

Stenmixen ser fin ut. Fogarna är inte klara på bilden – de kommer att få en ljusare fog.

Olivträdet utanför sovrummet och arbetsrummet står perfekt. Fast kronan bör lyftas lite.

Olivträden på västsidan kommer att ge fin skugga på den nedre altanen.

 

 

Ett stort tack!

Nu är ”Trädgårdsfest mitt i vintern 2018” i Varberg avslutad och jag kan andas ut ett tag.

Vi är många som behövs för att få till ett bra arrangemang. Eftersom festen bygger på föredrag behövs det ett antal riktigt bra föredragshållare, och i år var det Mona Wembling, Kjell Furberg, Magnus Lidén, Sara Brenne och Ivar Edvinsen.  Och lovorden över dessa fantastiska personer har varit fler än jag kunnat räkna. Så tack till er!

Men det blir ingen fest om inte ens vänner är med och festar. Och i år var vi nog fler än någonsin. Och många är mina personliga vänner som jag lärt känna genom mitt trädgårds- och växtintresse. Tack för att ni kom och förgyllde min helg. Och tack även till alla övriga deltagare som nu är mina nya vänner!

Att ordna en fest för 130 personer kräver lite organisation och logistik. Och detta har Styrelsen för Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Halland med min hjälp skött förträffligt (ursäkta skrytet).
Tack styrelsen.

Många frågade om det blir någon ”Trädgårdsfest mitt i vintern 2019”. De flesta vet ju att mina planer är att flytta till Grekland. Och flytten är planerad till ungefär nästa nyår. Men det är inget som ska hindra en Trädgårdsfest. Kanske blir det nya problem att lösa men det fixar vi. Så nästa år hoppas jag vi åter kan vara i Varbergs teater som är en både trevligare och vackrare lokal.

 

Till slut vill jag tacka Hallandskretsens styrelse för den fina gåvan. Snart är det jag som slänger mig dödsföraktande ut för klipporna i Gnospi iklädd mina fina blåblommiga badshorts!

Drömmar om Mani

Jag har nog haft en och annan mani genom åren. Just nu stavas min mani ”Mani”. Det känns inte alls betungande. däremot upplyftande och spännande. I vad består då min mani? Jo, en kärlek till en halvö i Grekland som heter Mani. Denna halvö ligger på en betydligt större halvö som heter Peloponnesos. I Mani finns tre större orter. Kalamata i nordväst, Sparta i nord öst och Gythio vid kusten i nordöst. Om ett år är min plan att bo i Agios Nikolaos som ligger på Manis västkust. Det finns många anledningar till att jag vill tillbringa min ålderdom där. Den främsta är att jag vantrivs med det svenska vädret och tror att jag kommer att trivas betydligt bättre i Manivädret.

Maten är en anledning så god som någon annan. Mycket hoppas jag kunna odla själv. Och trädgårdssäsongen är rätt tilltalande då man kan börja odla redan när höstregnen börjat falla.  Men några slantar får jag nog lägga på inköp också. Eller det kanske går bra med byteshandel.

Bergen har man alltid nära till och där döljer sig många hemligheter och stigar som jag vill utforska.

Växtligheten är väldigt intressant i Grekland och speciellt på Peloponnesos där artrikedomen är mycket rikare än i Skandinavien.

Kulturen gör sig påmind än åt vilket håll man vänder sig åt. Utanför Tripoli som inte ligger i Libyen hittar man kloster som hänger på klippväggarna.

Stränderna i Mani är så många och vackra att de kan mäta sig med alla Greklands öar.

Men det mest spännande är att få bygga ett hus ett stenkast från stranden och nära bad och en av kustens finaste marinor. Huset kommer att ligga framför det långa huset på bilden.