Vårt grekiska universalmedel!

Olivoljan är en fantastisk produkt. Det finns massor av användningsområden för den. Det första man tänker på är att ha den i sin matlagning och det har vi naturligtvis också.

En annan användning är att göra antiseptisk olja. Då använder vi blommor av en art av johannesört som växer uppe i bergen. Blommorna lags i en burk med olja och får stå solbelyst i några veckor. Den fungerar mycket bra att stryka på småsår och andra hudåkommor.

Att blanda kronbladen från ringblomman med olivolja och låta det stå i några veckor blir en väldigt användbar råvara. Oljan kan användas som den är till blöjbarns röda rumpor. Annars blandar vi den med bivax i olika koncentrationer för att göra mjukgörande salva. Ju mer bivax desto fastare salva.

Efter som vi badar mycket och vistas i stark sol så torkar huden ut fort. Då återställer vi vår hud med egengjord salva.  

Än har vi inte gjort stift till att smörja läpparna med. Det kommer vi nog göra så småningom, bara vi köpt hem tomma hylsor.

Vår senaste användning är som träolja. Det var Christina som läst att en del ättika och två delar olja blir en utmärkt träolja. Ättikan har visserligen svårt att blanda sig med oljan så det är bäst att röra i blandningen hala tiden. Hittills är vi väldigt nöjda med resultatet. Mycket bättre och billigare än dyr träolja från färghandeln. Och så får vi samtidigt användning för våra bottensatser från olivdunkarna.  
Antagligen blir skörden rätt god i år så vi får fundera ut fler användningsområden.

Solnedgång i löklandet!

Igår kväll var det dags för en tur upp i bergen. När vi ser att den första höstblomningen börjat nere hos oss på havsnivå så vet vi att det blommar mycket mer uppe i bergen.
Vid kapellet ovanför Saidona där vi slog oss ner för en picknik i solnedgången tror jag det är Cyclamen Grecum som växte mellan stenarna.

På grusvägen upp växer massor av tidlösor. Troligen är det arten Colchicum pulchellum men det är svårt att vara helt säker.  Colchicum pusillum är snarlik men borde först börja blomma om ett par veckor.

Den väldigt vanliga höstblåstjärnan blommar i massor. Numera har den det vetenskapliga namnet Prospero autumnale.

Denna Lomelosia sp. Är inget vi har sprungit på så ofta, så den var extra rolig att se.

Efter att vi ätit vår pickning på kapellets veranda ägnade vi oss att fotografera den spektakulära solnedgången.

Mani pulse festival. Dag 2

Så var det dags att cykla ner till hamnplan för att lyssna på musik igen. Den första orkestern vi lyssnade på var en enmansorkester. Den musiken föll varken Christina eller mig i smaken.

Om musiken inte var så kul så var publiken desto roligare. Jag fick några bilder på härliga besökare med en avslappnad stil. Stilen här i Mani är väldigt cool. Jag tror aldrig jag sett en Manibo i slips och kavaj. Så ska ni hit på semester så packa sköna kläder och lämna de fina hemma.

För att komma undan den störiga musiken promenerade vi till andra sidan av hamnen. På vägen stötte vi på vår granne Anna. På dagarna tar hon hand om sin dotter och hotellet. På kvällarna serverar hon mat på en taverna.
Vi skulle inte ha någon mat så vi gick vidare till stället som säljer väldigt god glass.

Efter glassen satt vi oss längst ut på norra pilen. Längst ut på södra piren uppehöll sig ett gäng ungdomar.  De fick bli vårt fotoobjekt innan vi gick vidare.

På tillbakavägen gick vi förbi apoteket och där underhöll en riktigt bra gatumusiker taverna-gästerna på andra sidan gatan.

När det händer något i byn så dyker det alltid upp hantverkare och konstnärer som säljer sina produkter. Kanske Christina och jag dyker upp där någon gång när kassan behöver fyllas på.

Tillbaka på södra sidan av hanen fick vi lyssna på albansk folkmusik. Det blev en riktig trevlig upplevelse. Det tyckte även övriga publiken som började dansa. Troligen var det flest Albaner som dansade. Det finns väldigt gott om Albaner här. De är väldigt uppskattade som arbetskraft för de är duktiga och billiga.

Mani pulse festival. Dag 1.

Nu händer det saker i byn!
Det är här som på alla andra ställen där det finns turister. Det ordnas lite happening utanför den värsta turistsäsongen för att dra in lite extra pengar till näringsidkarna. Det är minst ett lika stort nöje för oss bofasta som för turisterna. Så Christina och jag tog oss ner till hamnplan för att möta upp några vänner och lyssna på musik.
Det första framträdandet vi lyssnade på var en dam och en herre som spelade mycket bra musik enligt mig. Paret Heter Dawn Henry och Mat Dean. Mat kännde jag mycket väl igen från YoueTube kanalen ”Inside the Mani”. Den kanalen är mycket sevärd så sök er dit så får ni reda på mycket om våra trakter.


Uppträdandena gick att lyssna till från ett flertal tavernor. En grekisk öl och skön musik på en taverna gör livet värt att leva.


Den här sköna mannen slog sig ner på grusparkeringen för att lyssna. Jag är mycket tacksam för det för han utgör ett underbart fotoobjekt. Sådan äldre men borde det finnas många fler av.

Vi hade bokat bord på Elli’ s Taverna. Så vi satte kurs mot andra sidan hamnen. Halvvägs dit så stötte vi på dessa hjältar som gjorde allt för att rädda en sjunkande båt. Dom gjorde ett bra jobb för båten kom upp på rampen efter ett tag. Men det är ändå synd om båtägaren mycket jobb och mycket utgifter för att få båten sjöduglig igen.

Vi fick ett bra bord på Elli’ s Taverna med bra utsikt över hamnplan och musikerna Dimitris Lapas och Gregoris Panagiotopolos som spelade word music på stränginstrument. Nu återstår det att se om jag hinner ner till hamnen dag 2 på festivalen.

Det händer inte så mycket

Det har varit riktigt varmt ett tag. Då orkar vi inte göra så mycket. Mitt på dagen är det bäst att var inomhus när temperaturen stigar upp mot 35 grader. Men turisterna trivs och ligger som packade sillar i grannbyn Stoupa.
Nu har det glesnat för den intensivaste semesterperioden är över. De allra flesta greker har återgått till sina arbeten, nu hörs mest engelska på Stoupas stränder.
Lite svalare har det blivit så jag orkade ta en cykeltur till Katarinas i Stoupa för att inhandla sådant jag inte behövde.

Jag köpte lite fågelfrö till småfåglar. Mina höns blir väldigt glada när jag serverar dessa godsaker. Själv köpte jag jordnötter. Jag tittade på ”Fråga Lund” och där påstod de att det finns mat som kan förlänga livet. Bäst var bananer. Men att cykla med bananer i cykelkorgen blir det inga trevliga bananer av så jag köpte jordnötter. De skall vara nästan lika bra.

Jag satt mig under ett litet olivträd och startade mitt hälsosamma liv genom att vräka i mig jordnötter. Det är inte lätt att hitta skugga på vägen hem från Stoupa. Efter som det var sen eftermiddag stod solen lite lägre och jag kunde hitta lite skugga om jag satt mig nära stammen.
Utsikten är fin och långt där borta ligger min fantastiska hemby.


Det går åt en del ingredienser i mitt experimenterande med mat. Jag såg någonstans att friterade gula ärtor med ramslökssalt var gott och lätt att göra. Så jag beslöt mig för att göra något liknande.
Det visade sig att vi varken hade gula ärtor eller ramslökssalt. Så jag kom på att det måste gå lika bra med kikärtor. Men några torkade sådana hade vi inte heller. Men i frysen hittade jag en påse med förvällda. Så jag provade dem. Tyvärr var de nog mer än förvällda för kikärtorna blev väl mosiga inuti.
Nästa gång jag kommer till en affär köper jag nya ärtor för nya försök.


Den stora händelsen den här veckan var att vi var i Kalamata och gjorde några ärenden. Det blir bara det nödvändigaste så här års. Det är inte skönt att springa runt i en stad när det är 35 grader.
Vi fick i alla fall handlat lite mat. Fyllt på lakans-lgret och besökt revisorn.
Revisorn är en särdeles trevlig och bra grabb som gör ett fantastiskt jobb. Han ser till så alla våra skatter blir betalda och hjälper till med annat vid behov.

Jag har också varit på labbet för att ta några prover. Dit har jag bara ett par hundra meter. Där har jag lagt mycket pengar sen jag flyttade hit. Fast kanske inte så mycket för proverna är väldigt billiga och servisen väldigt hög.

Annars händer det inte så mycket mer än att Oarda kommer och hälsar på. Igår ville hon ha med mig till hotellpolen för att visa sina vattenkonster. Hor är som fisken i vattnet.