Fyra fina år!

Nu har vi bott i vårt hus i fyra år. Idag går vi in i det femte året. Det har varit en mycket rolig och händelserik tid.
I början var det en hel del administrativa saker som skulle göras. Det var mycket vi måste sätta oss in i. Nu är det ett helt annat lugn och vi gör nästan bara roliga saker och lever oerhört gott.


Jag har nästan alltid något litet projekt på gång.  Vi kommer hela tiden på saker som kan förbättras. Jag har ett yrkesliv som inneburit mycket optimering och jag fortsätter att optimera men på ett helt annat sätt.

Christina har lagt ner massor med jobb i trädgården. Så nu har vi ett grönsaksland som ger rikligt med ätbart och för ögat har vi prunkande rabatter.

Vårt sociala liv är stundtals väldigt rikt. Vi har fått många nya vänner som vi umgås flitigt med. De flesta är deltidsboende eller invandrare.

Den inhemska lokalbefolkningen har vi inte så nära umgänge med. Men jag tror alla Greker i vår by vet vem vi är.
Vi trodde länge att vi hade en nära vän som var halvgrek och ofta besöker oss. Men nu har vi kommit på att fina Uarda är alban.

Vår gästvåning har varit en guldgruva på många sätt. Att den ger oss lite inkomster är underordnat. Att den för hit släkt, vänner och främlingar som snabbt blir nya vänner är mycket roligt.


Att umgås med barn och barnbarn blir lite lidande när vi bor så långt ifrån varandra. Pandemin har inte hjälpt upp situationen.  Men när vi väl träffas kan vi umgås väldigt intensivt.

Vår kreativitet har exploderat medan vi bott här. Sedan i sommars har varken Christina eller jag haft något jobb. Så nu har vi mycket tid att pyssla och skapa. Det blir en hel del gjort. Matlagning, bakning, inläggningar och syltkokning är min grej. Den mer konstnärliga delen vi håller på med är omfattande. Fotografering, soltryck, sömnad, svarvning, brodering, smyckestillverkning, tvål och krämtillverkning med mera.

Vår tid här har också lärt oss om den grekiska kulturen. Den ser annorlunda ut mot den svenska vi är van vid. Den har många trevliga inslag om än väldigt religiösa.

Livet här har inneburit att behovet av att resa minskat. Förr reste vi väldigt mycket för att se natur och kultur på främmande platser. Nu är vi nästan bara hemma. Men små turer med en eller två övernattningar i vår närhet kommer vi nog fortsatte med.  

Den största glädjen och sorgen under den här tiden har varit vår underbara katt Dotti. Vi fick en fantastisk tid tillsammans men hon dog alldeles för ung.
Nu ser vi fram mot de nästkommande fyra åren och kanske kommer det en liten söt katt till oss igen.

När guldet blev till sand!

Igår vaknade vi till ett oväder utan dess like. Under natten hade jag sett att det blixtrade konstant väster ut över havet .Men nu var ovädret rätt över oss och vräkte ner hagelkulor över oss.

Foto: C Fryle

Haglandet höll på fram till lunchtid så vi fick hålla oss inne. Själv broderar jag en stor yta på mitt handarbete. Christina höll på att experimentera med lappteknik.

Hur mycket nederbörd det blivit blev svårt att ta reda på efter som hagelkornen slagit sönder regnmätaren. Men det var mycket som föll ner från himmelen och hagelkornen var upp till tre centimeter stora. Dom värsta skadorna var inte på döda ting. Men det är lite tråkigt att vår bil numera är småknottrig.

Att komma ut efter ovädret var en hemsk syn. 95% av alla våra växter har stora skador. Växter har alltid betytt mycket för Christina och mig. Och vi har väldig gott om dem.

Övre vänster: Stickling krukor och frökrukor var i stort sett totalförstörda. Många sticklingar går nog att rädda men de får börja om från början. Så det är en rejäl tidsförlust.
Övre höger: Grönsakslandet drabbades också hårt. De som stått ett tag och blivit stort går nog att skörda av. Men plantor som är ny utsatta är i stort sett helt borta. Plantor med tunna blad som sallad har nästan bara stjälkarna kvar.
Nedre vänster: Lite större prydnadsväxter som Agave, Mangave och Yucca. Kommer att ta flera år på sig innan skadorna repareras.
Nedre höger: Vi har massor av terrakottatråg och krukor med suckulenter i. Nu liknar det mest grötskålar.

Foto: C fryle

Vår nyanlagda krasseplantering som skulle hänga ner för en 15 meter lång mur och imponera på våra gäster under våren är numera bara en grön sörja.
Hur många arbetstimmar som gått förlorade är omöjligt att säga. Men det är flera hundra timmar och det kommer att ta väldigt lång tid att städa upp efter ovädret.

De som inte hunnit skörda sina oliver än har nog inga oliver kvar att skörda. Men de flesta lundar är färdigskördade som tur är.

Foto: C Fryle

I byn hade de också fått en del nederbörd, men efter som mycket kom som hagel så blev det nog inte så stora skador av strömmande vatten.

Vinterväder i Mani

Vintervädret i Mani är skiftande. Hittills har vi haft varmt soligt och regnfritt. Men nu har det blåst rejält så några bad i vår vik har det inte blivit. I natt kom regnet och det behövs för att fylla på förråden och för att våra grönsaker ska fortsätta och växa.

Det fina vädret som varit har gett oss tillfälle att pyssla på ägorna. Klippa träd och flisa kvistar känns som ett evighetsarbete, men vi har hunnit med annat också. Cristina har mest planterat och rensat i rabatterna. Det är inte bara ogräs som blir skördat utan också massor med sten. Själv har jag hållit på med gräsklippning och några roliga anläggningsarbeten.

Trappan utanför containern har jag klätt med sten från stranden. Jag borde sett till så jag hade tillräckligt med sten i samma storlek. Men det hade jag inte. Den fungerar lika bra för det.

Den norra trappan ner till lunden hade ett sluttande plan som bara var jord och ogräs. Det var varken praktiskt eller snyggt. Så jag gjöt ett sluttande plan som jag stensatte. Det var inte lätt att hitta tillräckligt med sten för att klä gjutningen med. Men efter idogt letande så hade jag så det räckte. Nu är stenen mindre än på alla andra ställen men det tänker man nog inte på.

Vi har ju även andra roliga sysselsättningar. Till dessa behövs ofta material. Vi handlar mycket på nätet och hämtar ut paketen på posten. Postväsenet i Grekland är inte mycket att skryta om. Men personalen på kontoret i Stoupa är väldigt trevliga, vänliga och hjälpsamma. Så dit är det skoj att åka.

Senaste paketet jag hämtade innehöll mjöl och frön. Att vi börjat handla sådant på nätet beror på att Christina börjat att baka danskt rågbröd. Ingredienserna hon behöver finns inte att köpa i de butiker vi brukar handla. Christina gör också granola och till det behövs massor med frön. Jag använder frön när jag bakar hårt bröd. Nu måste vi bara komma på hur man använder bananmjöl och karobmjöl som också råkade bli inköpt.

Helgerna tog slut!

Nu har det varit helg på helg och få vardagar där emellan. Sista helgdagen passade våra gäster och vi på att gå till fintavernan nere i hamnen. Där är maten lite extra. Jag lyckades för första gången köpa en acceptabel fisksoppa i Grekland. Jag har gjort många försök genom åren.

Våra vänner som varit här några veckor fick skjuts in till Kalamata i går för att ta sig vidare till Aten och sedan hem till Österlen.

Innan vi lämnade av gästerna på busstationen så åt vi en lunch på Mple Kanarini. Där fick vi mat som var kryddat både på japanskt, indiskt och grekiskt sätt.

En gäst har vi kvar i huset. Det är René som jobbar härifrån. Hennes kollegor i Sverige är lite avundsjuka på att hon kan sitta ute i solen och jobba.

När vi ändå var i Kalamata passade vi på att göra våra livsmedelsinköp. Det är alltid lika roligt att komma till Lidl och möta mannen som hjälper till med kundvagnarna. När han ser vår bil går han till entrén med en vagn som han lämnar till oss. Han hälsar artigt och säger alltid några uppmuntrande ord. När vi handlat färdigt erbjuder ha oss hjälp med att lasta in i bilen.
Kundvagnsmannen gör så att man helst handlar just i denna affär.

Nu när det är vardag och markvegetationen har växt sig lång så behöver det klippas. Där har jag många slitsamma timmar att göra tills markfloran torkat in.

A6 Även budbilarna har kommit i gång efter helgerna. Så Christina har äntligen fått sin nya symaskin. Jag fick bara delar till cykeln och den cykeln är inte min.

En solig start på året

Det har varit en riktigt bra vecka med mycket umgänge. Så här på vintern kan det bli lite ensamt, för det kan gå långa perioder utan gäster. Men nu har vi flera gäster på övervåningen och så har vi träffat våra goda vänner Elwira och Elias.
När vi inte har några gäster vid fikabordet så åker backgammonspelet fram. Jag gillar inte att förlora ett parti men det händer ändå oftare än att jag vinner.  

Jag har också guidat våra gäster på olivpressen. Gabriella som är fotograf samlar bilder till en bok och då kunde detta besök kanske ge några bilder.

Vi har även gjort sådant som är nödvändigt i en olivlund. Eftersom vädret varit så fantastiskt fint så har Christina beskurit många olivträd och jag har flisat alla grenar. Men än kvarstår mycket att klippa.

Eftersom det har varit så soligt och varmt har jag passat också på att ta min middagstupplur i vår vik. Det har även blivit ett dagligt bad.

Igår var jag inte ensam i viken. På trettondagen brukar greker dyka efter ett krucifix som prästen kastar i vattnet. Men den här mannen var ute efter betydligt matnyttigare saker. Jag är mycket förvånad över att fångsten blev så god.
Så jag tror jag ska ta mig en tur till viken i eftermiddag och se om jag kan få upp något med hjälp av mitt fiskespö.

Vi har också haft besök av en mycket trevlig kattunge. Han kom och satte sig mellan mina fötter på nyårsdagens morgon. Sen följde han Christina och mig i hälarna i tre dagar. Katten hade gärna fått stanna hos oss. En katt som gillar att kela och att bli buren är väldigt trevligt sällskap. Men det fanns en ägare som längtade efter sin katt. Hur den tagit sig hela vägen till oss från Stoupa är ett mysterium. Kanske dyker det snart upp en annan trevlig katt här som vill flytta in. Det håller vi tummarna för!