Nu är det mycket på gång i lunden


September är här och då börjar det regna igen. Vi har redan fått två rejäla skurar. Då blir det lite svalare och fler timmar man orkar jobba i trädgården.  Igår grävde jag ut grönsakslandet. Jorden går inte gräva i om den är uttorkad. Men nu efter regnen går det lätt. Så nu ska här planteras. Christina har sått många sorters grönsaker för höst- och vinterodling. Det riktigt sprutar upp ur krukorna. Det som tar två veckor på sig att gro i Sverige tar bara några dagar här.
Vi har liksom dubbla odlingssäsonger. Nu börjar den svalare då värmen och solen minskar med tiden.


Där jag grävde nytt grönsaksland har vi haft en kompostbädd sedan i våras. Den har förhoppningsvis gett näring till jorden. Nu över vintern ska komposthögen flyttas till en kommande odlingsyta. Antagligen kommer den vara helt nedbruten till våren.


Trappan ner till det kommande uteköket är färdig och jag tycker den blev riktigt bra.


En platta att ställa grillen och woken på är också färdig. Men den ska förses med tegelväggar och en betongskiva.


Här kommer leveransen med tegelsten och mursand. Tegelstenen har ju hålen på kortsidan och inte som i Sverige på långsidan. Det kommer antagligen göra det lite svårare att mura jämt. Men det kan gärna vara skevt å vint.


Jag fick också med mig några säckar med flytande material. Jag är inte säker på hur det ska användas. Men jag tror att jag ska ha det när jag blandar puts för att neutralisera. Men varför det skulle behövas har jag ingen aning om.

Betongarbeten i lunden


Nu får betongblandaren jobba. Det är många småjobb att pyssla med. Att få hem en säck blandad sand var varken dyrt eller svårt. Säcken kom med kranbil dagen efter jag beställt den. Den svarta sten och sandmaterialet som finns här är perfekt till betong.


Det första gjutjobbet som klarades av i veckan var denna ramp som blir perfekt om man ska köra skottkärran runt huset. Stenen är satt i betongen. Det blev inte lika jämt som uppe på altanen men helt godkänt för ändamålet.


En trappa på framsidan till det icke färdiga uteköket är också gjuten. Det blir också en smitväg till grönsakslandet. Den ska kläs med sten.


Jag har alltid anledning att dricka en öl. Burkarna är ju så bra att markera ut nya gjutningar med. Här ska formas och gjutas en platta och på den ska det muras upp en tegelmur innan grillen och woken får flytta in.


Uteduschen ska få en kant av sten. Dessa har jag skurit till idag. Lämpligaste veckodagen att göra störande jobb. Hotellet intill byter gäster på söndagar så då är det tomt nästan hela dagen. Dessa sten kommer jag sätta med fix. Det blir nog ett kladdigt och roligt jobb.

 


Sen blir det en mur på en plats där det ligger massor med sten som måste användas. Den kommer att rama in planteringsbordet och plantbackarna. De grå backarna markerar den böjda muren.

Jubileum på distans


Sommarstaden Varberg är inte bara sol, vatten, vind, och surf. Där händer mycket också. Och nu händer det för tionde året i rad. Det är ett riktigt jubileum det.


Nu är det tionde året jag arrangerar Trädgårdsfest mitt i vintern. Till att börja med gjorde jag det helt själv. Men medlemmar ur Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Halland har på senare tagit över fler uppgifter. Att sitta i Grekland och förbereda och boka med mera är ingen större skillnad än när jag satt i Varberg. 98% sköts ju ändå från nätet. Tur att det inte sköts från telefon för mitt grekiska abonnemang tillåter inte utlandssamtal.


Att få komma till Varbergs fantastiska teater ska bara bli så härligt. Och att den är full av vänner från när och fjärran gör det ju inte sämre.
I år tog vi bilen strax efter trädgårdsfesten och begav oss till vårt nya hem i Mani, Grekland.
Så det ska bli så roligt att komma till Varberg igen och träffa barn och barnbarn. Sen är det pass som ska ordnas och besök hos optiker, tandläkare, och två läkarbesök.


Det har blivit väldigt många bra föredrag på Trädgårdsfesterna. Många kända och okända trädgårdsmänniskor har stått på scenen. Här är det Henrik Zetterlund som pratar.


Så här ser 2020 års program ut. Jag tror det blir kanonbra.
Och så hoppas jag Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Halland har en plan för hur det ska fortsätta i många år till. För själv har jag beslutat att 10 år får räcka. Allt har sin tid.

Välkomna till Varberg och Trädgårdsamatörerna i Halland

Granola för snåla


När vi flyttade till Grekland började jag äta granola till frukost. Christina började med det långt tidigare. Det är inte svårt att hitta granola i de grekiska butikerna. Men vi är lite kräsna. De flesta paketen vi hittat kommer från multinationella företag som inte är tillräckligt etiska för att vi ska vilja stödja dem. Och så är de oftast alldeles för söta. Vi har också hittat grekiskt producerade och de är mindre söta och riktigt bra. Men Christina tyckte att vi lika gärna kan mixa ihop vår egen granola. Och det är ju mycket roligare och kanske billigare.  Nätet svämmar över med recept så det är bara att börja experimentera.


Vårt ingredienser är oftast dessa. Havregryn, solroskärnor, kokosolja, honung, äppeljuice, hasselnötter och russin. Men det går ju mixa på många andra sätt. Min favorit är med torkade fikon.


Det tar en bra stund och torka i ugnen men man kan ju passa på när man har annat hemjobb att göra. Det är bara att ställa timern och gå och röra runt lite när den larmar.


Det blir extra gott om man äter det med grekisk yoghurt. Problemet är bara att yoghurten är så tjock att när man blandat granolan och yoghurten så får man med sig hela portionen när man lyfter skeden till munnen. Vi har hittat lösningen och spär yoghurten med kefir så att vi får en alldeles lagom viskositet. Själv föredrar jag att även blanda i lite färsk frukt. Och det har vi ett fantastiskt utbud med i affärerna.

Växtglada vänner! Vill ni uppleva höstblomningen på Peloponnesos?


Vi älskar att titta på Peloponnesos vilda växter. Och helst gör vi det med vänner. Hösten är lökväxternas tid. Och vi vet var dom växer. Så har du och dina vänner lust att botanisera här så ställer vi upp och guidar. Vill ni bo hos oss så har vi inte äntligen lite ledigt i gästvåningen fr.o.m. 25 oktober och framåt. Skicka ett mejl om du vill veta mer.


Och vill man slappa med lite bad så är det badtemperatur långt in i november.


Att gå barbent och sitta ute och äta med vänner är inte så dumt när kyliga, fuktiga vindar drar fram i Sverige.


Det är högsäsong för cyklamen på hösten!


Ännu mer höstblomning. Galanthus, Crocus och Narcissus.


Och lite till… Crocus, Sternbergia och Colchicum.


På fredagar går det flyg från Köpenhamn till Kalamata. Sedan är det inte långt till blommorna och Fryle House.


Extra bra pris från Köpenhamn den 1 november.


26 oktober verkar vara det sista planet från Stockholm till Kalamata. Flyg till Aten går från de flesta städer i Europa. Och bil från flygplatsen till oss tar drygt 3,5 timmar.

Välkomna!